Vizyon öncesi çok konuşulan ancak gişede çakılan 5 Türk filmi

Son 1 yıl içinde Türk sinemasında yüksek seyirci beklentisiyle vizyona giren pek çok yapım, gişede hayal kırıklığı yaşattı. Bu filmlerden bazılarının gişe karnesini çıkardık

2018'de en çok gişe yapan Türk filmleri, Müslüm, Arif V 216, Ailecek Şaşkınız, Yol Arkadaşım 2 ve Aile Arasında oldu / Fotoğraf: Pixabay 

2019'un ilk 3 ayının öne çıkan Türk yapımları, Organize İşler: Sazan Sarmalı, Can Dostlar, Bizim İçin Şampiyon ve Çiçero idi.

Ancak bu filmlerin aksine 12 aylık süreçte pek çok yapım, box office'te (gişe) beklentileri karşılayamadı. Özellikle yüksek bütçeli bazı filmler, hayal kırıklığı oldu.

 

Türk İşi Dondurma (2019)

Yönetmenliğini Can Ulkay’ın yaptığı, başrollerinde Ali Atay, Erkan Kolçak Köstendil, Şebnem Bozoklu gibi isimlerin yer aldığı filme ilişkin haberler, basında sıkça yer buldu.

Ancak Ayla, Müslüm gibi ses getiren filmlerin yapımcısı Mustafa Uslu’nun daha vizyona girmeden adından söz ettiren filmi Türk İşi Dondurma, gişede beklenen izleyici sayısına ulaşamadı. 

Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümünde seyirciyle buluşan filmde Çanakkale Savaşı sırasında Avustralya’dan kalkıp yurda dönmek isteyen iki Türk’ün engellenmeleri ve buna rağmen verdikleri mücadele konu ediliyordu.
 


Türk İşi Dondurma, vizyona girdikten sonra senaryonun gerçeği yansıtmadığı ve filmde pek çok tarihi hatanın yapıldığı gerekçesiyle eleştirildi.   

2 haftada yaklaşık 300 bin biletli seyirci tarafından izlenen filmin hala vizyonda olduğu göz önünde bulundurulursa gişenin artacağı söylenebilir.

Ancak vizyona giren filmlerin genellikle en yüksek seyirci sayısına ulaştığı dönem ilk 2 hafta olarak gösterildiğinden, filmin toplam gişesinin çok da artması beklenmiyor. 

Diğer filmler beklenen gişe rakamının altında kaldığından, Türk İşi Dondurma şu an için gişe lideri gibi gösterilse de aslında 300 binlik gişenin böylesine yüksek bütçeli bir iş için çok düşük olduğu belirtiliyor.

 


Türk İşi Dondurma filminin yapımcısı Mustafa Uslu’nun diğer işlerinden Ayla 5 milyon 600 bin, Müslüm ise 6 milyon 500 bin gişe rakamına ulaşmıştı. 

Yapımcı Uslu’nun yeni projesi ise Olimpiyat ödüllü halterci Naim Süleymanoğlu biyografisi. “Türk Herkül: Naim Süleymanoğlu” filminin, milli haltercinin ölüm yıldönümü olan 18 Kasım haftasında vizyona girmesi planlanıyor. 


Bir Aşk İki Hayat (2019)

Gişede hayal kırıklığı yaratan sinema filmlerinden biri de Ali Bilgin’in yönetmenliğini yaptığı, başrollerinde Bergüzar Korel ve Engin Akyürek’in yer aldığı Bir Aşk İki Hayat filmi oldu. 

Filmde, anlık kararların hayatımızı nasıl etkilediği ve kaderimizin kararlarımızla şekillenmesi anlatılıyor. Korel ve Akyürek’in oynadığı karakterlerin başından geçenler, iki farklı senaryoyla seyirciyle buluşuyor.
 


Aslında filmin ismi de vizyon tarihi de değişikliğe uğradı. 2018 Kasım’ında vizyona girmesi beklenen Bir Aşk İki Hayat, önce ocak ayına ertelendi. Ancak basına “mısır krizi” olarak yansıyan, yapımcılar ile sinema zinciri Cinemaximum arasındaki anlaşmazlık sonrası bu ayda da vizyona giremedi. Şubat ayına ertelenen aşk filminin vizyon tarihi için Sevgililer Günü haftası seçildi. Vizyona girmeden önce Başka İhtimal ismini alması beklenen filmin adı da değişti.  

Oyuncu kadrosu ve yoğun PR çalışmaları bile filmi gişede beklentilerin altında kalmaktan kurtaramadı. Pek çok filme kıyasla 800 bin kişilik gişe sonucu yüksek gözükse de, Bir Aşk İki Hayat vizyona girmeden önce beklenti en az 1,5 milyon civarıydı. Zira yine Ay Yapım’ın yapımcılığını yaptığı ve yönetmen koltuğunda Ali Bilgin’in oturduğu Delibal filmi, 3 yıl önce yaklaşık 1,5 milyon biletli seyirci tarafından izlenmişti. Yine bu civarda bir gişe rakamı bekleyenler için Bir Aşk İki Hayat filmi hayal kırıklığı oldu.

 

 

Ay Yapım’ın Bizim için Şampiyon isimli filmi ise 2 milyon 600 bin seyirci tarafından izlenerek gişede en başarılı filmler arasına girdi. 

 

Her Şey Seninle Güzel (2018)

Yapımcılığını Şebnem Aşkın’ın, yönetmenliğini Cem Karcı’nın yaptığı, başrollerinde ise Hazar Ergüçlü, Mert Fırat, Burcu Biricik ve İlker Aksum'un yer aldığı Her Şey Seninle Güzel, gişede beklediğini bulamayan yapımlardan biri oldu. 

İş yaşamında başarılı bir kariyere sahip olan ve hayatının aşkını kaybetmek istemeyen bir kadının başından geçenleri anlatan film, pek çok tanınan ismi kadrosunda bulundurmasına rağmen 4 hafta sonunda yaklaşık 130 bin biletli seyirci tarafından seyredildi.
 

 

 

Can Feda (2018)

Yönetmen Çağatay Tosun’un çektiği, başrollerinde Kerem Bursin ve Burak Özçivit’in oynadığı Can Feda da 294 binlik gişesiyle yapımcıya para kaybettiren işlerden biri oldu. 
 


Özçivit’in oyunculuğun yanı sıra TAFF Pictures’la birlikte yapımcı ortaklığına soyunduğu film, iki tanınan başrol oyuncusunun bir araya gelmesinin, gişede istenilen rakamı elde etmek için yeterli olmadığını da gösterdi.

Filmde operasyon sürecindeki Özel Kuvvetler timinin başından geçenler anlatılıyordu.

 

 

Kelebekler (2018)

Aralarında Sundance’in de bulunduğu ferstivallerden ödülle dönen, sinemaseverler tarafından beğenilen, eleştirmenlerin olumlu not alan Kelebekler filminin gişesi beklenenin altında kaldı.
 


Yönetmenliğini Tolga Karaçelik'in, yapımcılığını ise Karaçelik'le birlikte Metin Anter ve Diloy Gülün'ün yaptığı filmin başrollerinde Ercan Kesal, Tuğçe Altuğ ve Bartu Küçükçağlayan’ın bulunduğu film, vizyonda kaldığı 4 hafta sonunda yaklaşık 103 bin kişi tarafından izlendi.

Kelebekler’de 30 yıl ayrı kalan 3 kardeşin, babaları tarafından memleketlerine çağrılması ve sonrasında birbirini hiç tanımayan aile fertlerinin yaşadıkları konu ediliyor.

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU