Türkiye, dünyanın en güçlü pasaportlarına sahip ülkeler endeksinde 50. sırada

2019 Pasaport Endeksi’nde ilk sırayı Japonya, Singapur ve Güney Kore paylaşıyor

Pasaportların gücü, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre tespit ediliyor / Fotoğraf: Reuters

Danışmanlık hizmeti veren Henley&Partners kuruluşunun 2019 Pasaport Endeksi 199 ülkeyi pasaportlarının gücüne göre sıraladı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) verilerini baz alarak 26 Mart’ta açıklanan endekste ilk sırayı, vatandaşlarının 189 ülkeyi vizesiz seyahat edebildiği Japonya, Singapur ve Güney Kore paylaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pasaportların gücünün vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre belirlendiği endekste 2. sıraya vatandaşlarından 188 ülkenin basılı vize istemediği Almanya yerleşirken, onu 187 ülkeyle Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya ve İsveç izledi. Listede 4. sıraya 186 ülkeyle Lüksemburg ve İspanya, 5. sırayaysa 185 ülkeyle Avusturya, Hollanda, Norveç, Portekiz ve İsviçre’nin yanı sıra Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süresinde Brexit çıkmazına giren İngiltere oturdu. Vatandaşlarına 184 ülkeye vizesiz seyahat fırsatı sunan ABD de listede 6. sıraya yerleşti. 

 

 

Türkiye, Henley&Partners 9 Ekim 2018 endeksine kıyasla bir sıra yükselerek bu yıl 50. sıraya çıktı. Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiği ülke sayısı 111’den 110’a düşerken, Türkiye’den vize isteyen ülke sayısının 116 olduğu kaydedildi.

 

 

Listenin son sıralarını, savaş ve çatışma bölgeleri paylaştı. Vatandaşlarının vize serbestisinden faydalandığı ülke sayısı 36 olan Yemen 101. sırada yer alırken, Suriye ve Somali 32 ülkeyle listenin 103. sırasına yerleşti. Endeksin 104. ve son sırasındaysa, 30 ülkeyle Afganistan ve Irak yer aldı.

Bu arada endekste Japonya, Singapur ve Güney Kore’nin zirveyi paylaşmasını değerlendiren Henley&Partners, gelinen seviyenin “Asya’nın artan gücünün ve dünya sahnesinde etkisinin bir göstergesi olduğunu” vurguladı.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU