Kaçırılan tankerin kontrolü sağlandı, Malta’da bir limana götürüldü

Türkiye’den kalkan Elhiblu 1 adlı Palau bandıralı gemi Libya açıklarında kurtardığı düzensiz göçmenler tarafından kaçırılmıştı

Elhiblu 1 adlı tankerin Türk kaptanı ve 5 kişilik mürettebatının sağlık durumlarının iyi ve güvende oldukları açıklandı / Fotoğraf: AFP

Libya açıklarında, kurtardığı düzensiz göçmenler tarafından kaçırılan Palau bandıralı Elhiblu 1 adlı tanker Malta'nın La Valeta Limanı'na götürüldü.

Malta donanmasına ait askeri geminin müdahalesiyle kontrolü ele geçirilen tanker Malta polisine teslim edildi.
 


Daha sonra gemiden indirilen 3 düzensiz göçmenin elleri plastik kelepçeli olarak polis aracına bindirildiği görüldü.
 


Gemideki düzensiz göçmenlerden 19'unun kadın 12'sinin de çocuk olduğu bilgisi verilirken, göçmenlerin polis kontrolü altında tek tek karaya çıkartılıp soruşturma için göçmen merkezlerine götürüldükleri kaydedildi. 

Tuzla'dan 22 Mart'ta hareket eden Palau Cumhuriyeti bayraklı "Elhiblu 1" isimli tankerin kaptan ve mürettebatı, Libya kıyılarından çıktıkları belirtilen ve Avrupa'ya doğru bir botla yol alan kötü şartlardaki 108 düzensiz göçmeni dün akşam kurtarmıştı.
 


İtalyan basınındaki haberlerde, geminin Libya'ya doğru gitmesi üzerine düzensiz göçmenlerin kaptan ve mürettebatı tehdit ederek kaçırdıkları geminin yönünü Malta'ya doğru çevirdikleri yazılmıştı. Geminin kaçırılması haberleri üzerine de Malta donanması müdahale etmişti.

52 metrelik tankerin kaptanının Türk, 4 personelinin Hint ve birinin Libyalı olduğu öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya: Artık ilk yardım kurumu değiliz

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Türkiye'den hareket eden Palau bayraklı tankerin Libya'da kaçırılmasıyla ilgili olarak, geminin İtalya'ya gelmesine izin vermeyeceklerini söylemişti.

Salvini, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "İtalya'ya kesinlikle girmeyecekler. Artık ilk yardım kurumu değiliz. İtalya'yı teleskopla göreceklerini biliyorlar" dedi.

Olayın açık denizlerdeki ilk korsan eylem olduğunu belirten Salvini, "Göçmenler, Libya kıyılarından 6 mil açıkta bulunan ticari gemiyi kaçırdılar" ifadesini kullandı.
 


Sivil toplum örgütlerinden İtalya’ya tepki

"Mediterranea Saving Humans" adlı İtalyan sivil toplum kuruluşundan yapılan açıklamada ise tankerdeki söz konusu düzensiz göçmenlerin bir Avrupa ülkesi kıyılarına çıkarılmaları çağrısında bulundu.

Cenevre Sözleşmesinin 33. maddesinin çok açık olduğunu vurgulayan İtalyan sivil toplum kuruluşu, bu sözleşmenin altına imza atan devletlerin "mültecilerin hayat ve özgürlüklerinin tehdit altında olduğu bir bölgeye gönderilmelerini isteyemeyeceğini" savundu.

Açıklamada, "Gemide Libya'daki toplama kamplarından kaçan 108 kişi var. Kurtarmaya karşı çıkan ve geminin mültecileri Libya limanına teslim etmesini talep eden hükümetler insanlık dışı bir eylemde bulundukları gibi suç da işliyorlar. Avrupa kurumlarına, Libya'daki toplama kamplarından kaçan kişilere yardım etmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadesi yer aldı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU