Çavuşoğlu: Almanya, seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor

Alman mevkidaşı ile basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’ye karşı uygulanan seyahat uyarısına ilişkin, “Alman dostlarımız Türkiye'ye tatile gelmek istiyor. Burada sadece bizim sektörümüz değil Alman turizm sektörü de önemli” dedi

Fotoğraf: AA

Almanya’da mevkidaşı Heiko Mass ile görüşmelerde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Almanya'nın AB dönem başkanlığı süresince Türkiye-AB ilişkilerini daha sağlıklı bir şekilde geliştirmek istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, “AB'deki yeni yönetimden bu yana daha iyi ilişkilerimiz olduğunu söyleyebilirim. AB kurumları ve yöneticileriyle iyi bir diyaloğumuz var” dedi.

Birlikte çalışılırsa önemli mesafeler alınacağını belirten Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi her iki tarafın yararına. Hepimizin ortak sorunu olan göç ve mülteci konularında yapılması gerekenleri el aldık. Bugün ilişkileri zehirleyen bazı konular var. Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Ege gibi. Almanya'nın bazı arabuluculuk girişimleri oldu. Biz de buna sıcak baktık. Biz Yunanistan dahil herkesle diyalog içerisinde olmak istiyoruz. Kimsenin hakkını hukukunu inkar etmiyoruz, kimse de Türkiye'yi dışlamaya çalışmasın diyoruz.

“Libya için tüm ülkelerle çalışmaK isteriz”

Libya'da tek çözümün siyasi çözüm olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Ancak bugüne kadar ateşkese yanaşmayan bir Hafter gördük. Bir an önce ateşkesin kalıcı ve bağlayıcı olarak tesis edilmesi gerekiyor. Bunun için de meşru hükümetin bazı şartları var. Bunun için diğer ülkelerle de çalışmak isteriz. Buna Fransa da dahil. Yeter ki samimi olalım ve darbecileri desteklemeyelim” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Suriye’de kalıcı barışın önemli olduğunu ve AB’nin de bu konuda rol alması gerektiğini belirtti.

“Almanya, seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor”

Almanya’nın salgın nedeniyle Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırmamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Yeni dönemde ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmemiz gerekiyor. Almanya bizim en büyük ticari ortağımız. Turizm önemli bir sektör. Bunu da bugün enine boyuna eline aldık. Biz güvenli bir ortamda, sağlıklı bir ortamda. Biz Almanya'dan gelecek misafirlerimizi ağırlamaya hazırız. Almanya'dan uzmanlardan oluşan bir heyeti de daha önce davet etmiştik. Burada önemli olan Almanya'nın seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor. Alman dostlarımız da Türkiye'ye tatile gelmek istiyor. Burada sadece bizim sektörümüz değil Alman turizm sektörü de önemli.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin güvenli ülke listesinde olması gerektiğini vurgulayarak, “Sağlık konusunda en başarılı ülkelerden biri Almanya, biri Türkiye. AB listesinin de objektif kriterlerle belirlenmesi gerekiyor. Hiçbir verinin olmadığı bazı ülkeler bu listede var, Türkiye yok. Burada görüyoruz ki bu karar siyasi saiklerle alınmış” ifadelerini kullandı.

“Her bir ülkenin hangi tedbirleri aldığına bakıyoruz”

Toplantıda konuşma yapan Mass, Türkiye heyeti ile Turizm ve birçok konunun ele alındığını belirterek, “Konunun ne kadar önemli olduğunun ve ne kadar çok kişiyi etkilediğini biliyoruz” dedi.

Maas, seyahat uyarısına ilişkin şunları kaydetti:

Almanya bunu AB kapsamında ele almak istiyor. Seyahat kısıtlamaları konusunda önemli adımlar atıldı, liste hazırlandı. Her bir ülkenin hangi tedbirleri aldığına bakıyoruz. Bugün de bu konuda birçok bilgi edindik. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na da bu veriler iletilecek. Yeni vakaların dikkate alınması gerekiyor. Genel olarak Türkiye'ye seyahat açısından, bu liste ailesini akrabalarını görmek isteyenleri içermiyor tabii ki. Onlar rahatlıkla gelebilirler ancak biz daha çok kapsamlı bir şey yapmak istiyoruz.

“Fransa bizden özür dilemeli”

İki bakan basın toplantısı sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye ve Fransa arasında Libya gerilimi konusuyla ilgili gelen bir soruya cevap veren Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Libya konusunda bizim tutumumuz net. Bizim ilişkilerimiz de BM'nin tanıdığı meşru hükümetle. Bizim Libya'yla angajmanımız meşru yönetimle. Bizim Libya'ya verdiğimiz danışmanlık. Bir taraftan Suriye'den, Abu Dabi'den uçaklarla silah geliyor, Fransa aynı şekilde silah veriyor. Bunlar konuşulmuyor, Türkiye'nin meşru yönetimle ilişkileri konuşuluyor. Aynı dürüstlüğü Fransa konusunda da göstermemiz gerekiyor. Burada Fransa doğru söylememiştir. Bizim gemilerimizin kilit attığı iddiası doğru değildir. Biz de bunu kanıtladık. NATO bunu gördü. Fransa'nın özür dilemesi gerekiyor. Ben Heiko'ya Fransa da gelsin beraber çalışalım dedim. Müttefikler olarak biz birlikte çalışmalıyız. Fransa da bu çizgiye gelmeli.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alman Dışişleri Bakanı Maas ise şunları kaydetti:

Doğu Akdeniz'deki olayı biliyoruz. İki taraftan da bilgiler toplanıyor. Fransa ile Türkiye arasında yapıcı ilişkilerin olması çok önemli. Birçok konuda karşılaşıyoruz. AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl devam edeceği konusunda da önemli. Sağlam bir diyalogla bunu ortadan kaldırabiliriz.

Libya’daki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin gelen bir soruya ise Çavuşoğlu, “ Bana göre Hafter Libya'da şansını kaybetti. Berlin'de Moskova'da masadan kalkarak. Ama biz Türkiye olarak tarafları ateşkes için cesaretlendirmeye devam edeceğiz. Serrac hükümetinin 5+5 formatında masaya oturmak isteyeceğine de eminiz” dedi.

Aynı soruya cevap veren Mass ise şunları kaydetti:

Libya konusunda bulunduğumuz aşama, çatışma taraflarının 5+5 formatında masaya oturabileceği bir durumdayız. Türkiye'nin Serrac hükümetine olan yoğun etkisini kullanarak bu tarafın masaya oturmasını sağlamasını istedik. Hafter tarafında etkisi olanlarla da konuşuyoruz. Olayı daha da komplike hale getirmek istemiyoruz. IRINI operasyonu daha da gelişecek önümüzdeki günlerde. Çatışan taraflar masaya oturmadan bu savaş dışardan yürütülmeye çalışılmalıdır. Bu açıdan Fransa'ya da olağanüstü müteşekkirim. Orada omuz omuza, son derece net bir görüş birliğine sahibiz, el birliğiyle orada ilerliyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU