HDP Grup Başkanvekili Beştaş: Yandaş hakim, yandaş savcı, yandaş avukat olsun istiyorlar

HDP Grup Başkanvekili Beştaş, barolara ilişkin kanun teklifinin, savunma makamını ele geçirme girişimi olduğunu söyledi

Fotoğraf: hdp.org.tr

Partisinin avukat kökenli milletvekilleriyle mecliste basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, barolara ilişkin kanun teklifini ‘yürütmenin savunmaya bir darbesi olarak’ niteledi

Bütün illerde, on binlerce avukatın alanlarda olduğunu ve kanun teklifini kabul etmediklerini söyleyen Beştaş, avukatlık mesleğinin savunmanın teminatı olduğunu aktardı. Beştaş, kanun teklifi için şunları söyledi:

İktidar bugün tüm ülkenin kurumlarını etkisi altına almış olmasına karşın barolar ve meslek örgütlerine söz geçirememenin sıkıntısını yaşıyor. Bu nedenle barolara ve seçimlerine müdahale etmek istiyor. Onları etkileyemeyince de bölmek parçalamak, işlevsizleştirmek istiyor. Buradaki amacı; avukatların bütünlüğünü bozmak, çoğunluğu temsil eden avukatların temsil hakkını kısıtlamak ve muhalif görülen sesleri bastırmaktan başka bir şey değildir.

‘Sadece avukatları etkilemeyecek’

"Aslında amaç halkı savunmasız bırakmaktır" diyen Beştaş, kanun teklifinin sadece baroları tüm halkı etkileyeceğini şöyle anlattı:

Bu teklifin sadece avukatları ve baroları ilgilendirmediğini söylemek isterim. Bu teklif herkesin hak arama özgürlüğü ve yollarını tıkayacak bir tekliftir. Avukatların meslek odası olan barolar kamu kurumu niteliğinde olmanın yanında insan hakların ve hukukun üstünlüğünü savunmak ve bu davalara müdahil olmak görevlerine de sahiptir. Bu konuda ücretsiz hukuk desteği sunan adli yardımın, CMK desteğinin nitelikli bir şekilde alınmaması sonucunu doğuracaktır. Vatandaşların hak kayıpları anlamına gelecektir, çoklu baro hayata geçirilirse, kadın cinayetleri mağdurlarının adalete erişimi da imkansız hale gelecektir. Avukatlar ve barolar toplumun en büyük güvenceleri arasındadır.  

 ‘Hak aramayı ortadan kaldıracak’

 "Bu teklif, yürütmenin savunmaya darbesidir. Savunma makamını ele geçirme girişimidir. Yandaş hakim, yandaş savcı, yandaş avukat olsun istiyorlar. Adaleti bitirmek, hak hukuk kalmasın istiyorlar" diyen Beştaş şöyle konuştu:

82 milyona sesleniyorum. Bu teklif hepinizin hak arama yollarını ortadan kaldıracaktır. Sizin tazminat davanız, boşanma davanız, bir ceza yargılamanız, bir icra takibiniz olsun, herhangi bir mahkemede herhangi bir işinizde biat eden avukat gerçeği, çoklu baro gerçeği hak aramayı, avukat seçme özgürlüğünüzü ortadan kaldıracaktır. Kadın cinayetleri daha fazla cezasız kalacaktır. İşkence suçu zaten cezasız bırakılıyor, çok çok üst boyutlarda artık işkence tartışılamayacak hale gelecektir. Ve 82 milyonun hepsinin hayatının bir döneminde mutlaka yolu adliyelerle ve avukatlarla kesişir, hepimiz adına hep birlikte bu mücadeleyi yürütmeliyiz. 

.

Adil olmayan mahkemelerin çoklu baro sisteminde engizisyon mahkemeleriyle yarışır hale geleceğini öne süren Beştaş, teklifin geri çekilmesini istedi.

‘Törenle açtıkları üniversiteyi genelgeyle kapattılar’

Dün kapatılan Şehir Üniversitesi hakkında da konuşan Beştaş şu ifadeleri kullandı:

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Dün Şehir Üniversitesini Cumhurbaşkanlığı bir genelge ile kapattı. Törenle açtıkları üniversiteyi genelgeyle kapattılar. Fişlemelerle Şehir Üniversitesini kapatarak bir kez daha kötü namla tarihe geçtiler: Üniversite kapatan iktidar. Şehir Üniversitesinin kapatılması AKP iktidarının demokrasi ve hukuktan ne kadar uzaklaştığını gösteren bir başka örnektir. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU