En iyi 10 anonim kitap

İlyada’dan Primary Colors’a yazarı bilinmeyen ya da sonradan ortaya çıkan büyük eserler

Jane Austen'ın kitapları, yazarın ölümüne kadar anonim isimle yayımlandı 

Peter Warner bu listeye Gulliver’in Gezileri’yle başlamıştı. Ancak ben, bu türün ilki olduğu için Robinson Crusoe’u seçtim. Dini tartışmalara girmemek için ise Tevrat ve İncil’i çıkardım.

İşte kronolojik sırayla 10 anonim kitap:

1) İlyada ve Odysseia (M.Ö. 8. Yüzyıl)

"Homerik sorunu en uzun edebi tartışmalardan biri. ‘Homeros’ Yunancada ‘rehin’ anlamına geliyor” diyen Graham Kirby, bu eserlerin aynı yazara ait olup olmadığına yönelik teorileri hatırlatıyor.

2) Robinson Crusoe (1719)

Aslında kitap ilk, “York’lu Denizci Robinson Crusoe’nun Hayatı ve Tuhaf, Şaşırtıcı Maceraları” (The Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe, Of York, Mariner) adıyla yayımlandı. Aynı zamanda Daniel Defoe’nun yazdığı "ilk roman". Lemuel Gulliver’in yazdığı iddia edilen Gulliver’in Gezileri için de aynı şey düşünülüyor.
 

 

3) The Art of Cookery Made Plain and Easy (1747)

Robert Boston’ın “Bir asırdan fazla süredir çok satanlar arasında” dediği kitabın kapağında yazar ismi bulunmuyor. Oysa kitap, Hannah Glanse tarafından yazıldı.

4) Federalist Yazılar (The Federalist Papers) (1787-88)

Alexander Hamilton, James Madison ve John Lay tarafından “Publius” takma adıyla yazılan kitap, ABD Anayasası’nın hayata geçirilmesini savunmak amacıyla hazırlandı. John Oxley’in önerisiyle hazırlanan kitabı bu listeye almamın nedeniyse, takma adla yayımlanarak, yazarları anonim hale getirmesi.

5) Akıl ve Tutku (Sense and Sensibility) (1811)

Akıl ve Tutku, bir kadının, yani Jane Austen’ın kaleminden çıktı. Hatta yazarın ikinci romanı Gurur ve Önyargı (Pride and Prejudice) “Akıl ve Tutku’nun yazarından…” notuyla yayımlandı. Ancak ölümünden sonra, 1817’de basılan Northanger Manastırı’ndan sonra Austen’ın kimliği Rob Jackson sayesinde ortaya çıktı.  

 

 

6) Waverley (1814)

Walter Scott, belki de roman yazarı olarak bilinmenin, şair itibarını zedeleyeceğini düşündüğünden, romanlarını hep isimsiz olarak yayımladı. Nicci French’e göre, yazardan ‘Büyük Anonim’ olarak bahsedilirdi.

7) Frankenstein (1818)

Kitap, önce ‘Anonim’ imzasıyla yayımlandı. Kitabın 1823’teki 2. baskısında, yazarın Mary Shelley olduğu fikri, Emmabella Murray, Ian Moss, Graham Kirby ve Mark Hobbs tarafından ortaya atıldı.

 

 

8) Ya/Ya Da (Either/Or) ve Korku ve Titreyiş (Fear and Trembling) (1843)

Soren Kierkegaard’ın birçok önemli kitabı takma isimle yayımlandı. Ayrıca bu kitaplar, Nicholas Beale’ın deyimiyle “sansasyon yarattı".

 



 

9) Guilty Men (1940)

Barışçıl siyaset izlemekle görevli 12 siyasetçiye yönelik sert eleştiriler içeren kitap, Cato imzasıyla yayımlandı. Oysa kitabın yazarları John Lettice ve Tom'un ortaya attığı bilgiye göre, İngiliz siyasetçi Michael Foot, eski Liberal Parti parlamento üyesi Frank Owen ve Muhafazakar Parti üyesi Peter Howard'dı. 

10) Primary Colors (1996)

Primary Colors, Bill Clinton’ın 1992'deki seçim kampanyasından esinlenen bir roman. Köşe yazarı Joe Klein, iddiları birçok kez reddetmesine rağmen, kitap yayımlandıktan 6 ay sonra romanın yazarı olduğunu Peter Warner sayesinde kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunların yanı sıra, Bir Oksijen Hırsızının Günlüğü (Diary of an Oxygen Thief) ve 1912 basımlı The Autobiography of an Ex-Coloured Man adlı kitapları da öneren Graham Kirby’nin hakkını vermek gerek. 2006’da yayımlanan Bir Oksijen Hırsızının Günlüğü, bana kalırsa hala anonim olan bir ‘kendinden nefret etme’ romanı. Weldon Johnson ise, Autobiography of an Ex-Coloured Man’in yazarı olduğunu kitap yayımlandıktan 15 yıl sonra açıkladı.

Öte yandan, Neil Munro da “Her Zaman Biri Vardır” kategorisi için, 1993’te yayımlanan “BS EN 1993: 2006 – Eurocode 3. Design of Steel Structures” kitabını* önerdi. 

 

 

*10 parçadan oluşan bu seri, Avrupa Yapı Tasarımı Yönetmeliği olarak biliniyor.

**Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Eda Canımana

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU