İstanbul'un en bilinen 5 kütüphanesi

Bu yıl 25-31 Mart tarihlerine denk gelen Kütüphaneler Haftası'nda araştırmacılar, öğrenciler ve ilgilenenler için İstanbul’un gözde kütüphanelerini derledik

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) veirlerine göre ülke genelinde 28 bini aşkın kütüphane bulunuyor / Fotoğraf: Pixabay 

1964'ten bu yana Mart ayının son haftası Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. İçinde bulunduğumuz Kütüphaneler Haftası'nda, İstanbul'da birer kültür hazinesi olarak görülen 5 kütüphaneyi seçtik:

1) Atatürk Kitaplığı

1924’te kurulan kütüphane 1981’den bu yana Atatürk Kitaplığı ismiyle hizmet veriyor.

Nitelikli, özel ve nadir bulunan kitapların da yer aldığı kütüphane, yerli ve yabancı araştırmacıların da en çok tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Yurtdışında da ödül alan mimarisiyle dikkat çekiyor. 7/24 açık olması, merkezi konumu ve manzarasıyla da öne çıkıyor. Ancak gece 1’den sabah 6’ya kadar güvenlik nedeniyle ziyaretçi kabul edilmiyor. O saat diliminde  içeride olanlar ise çalışmalarını sürdürebiliyor.

Üyelik sistemiyle çalışan, 300 oturma kapasiteli kütüphanede ayda 5 kitap ödünç alınabiliyor. Üyelik ve ödünç sistemleri ücretsiz. Pek çok öğrenci ve araştırmacı Atatürk Kitaplığı’nı tercih ediyor. 

 

 

2) Beyazıt Devlet Kütüphanesi

1884’te kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi İstanbul’un en köklü kütüphanelerinden. Türkiye’nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi, yaklaşık 135 yıldır hizmet veriyor ve günümüzde 1 milyonu aşkın dokümanla arşivi en zengin kütüphanelerarasında gösteriliyor.

“Kütüphane-i Umumi-i Osmani” ismiyle kurulan kütüphane 1961’de Beyazıt Devlet Kütüphanesi adını aldı. Modern kütüphanecilikte kullanılan modern kataloglama yöntemi de ilk kez burada kullanıldı. İlk cilt atölyesi ve matbaa da yine bu kütüphanede kuruldu. Bir dönem çocuklar için ayrı Beyazıt Çocuk Kütüphanesi kurulsa da kapandı.

Görme engelliler için 5 bin sesli kitabın bulunduğu kütüphanede, arşivden ulaşılabilen kitaplarla toplam eser sayısı 813 bini buluyor.

 

 

3) İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi

Elektronik arşivinin zenginliği sebebiyle özellikle İstanbul’la ilgili çalışma yapmak isteyen araştırmacıların uğrak yeri.

Arşivde, yaklaşık 18 bin fotoğraftan oluşan "Atatürk ve Cumhuriyet Fotoğrafları Koleksiyonu" ve "Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu"nun yanı sıra çeşitli gravür ve haritalar bulunuyor. 

İstanbul'un tarihi ve mimarisine ilişkin yaklaşık 10 bin gazete kupürüne ek olarak imzalı müzik notaları da kütüphanede yer alıyor.

Halka açık olan kütüphanede ödünç kitap verilmiyor. Pazar hariç haftanın diğer günlerinde hizmet sunuluyor.

 


4) Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi Kütüphanesi

Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın adını taşıyan kütüphane, 2011’de Gülhane Parkı, Fatih'te ziyarete açıldı.

33 ayrı yazarın 100’ü aşkın eşyası ve belgesinin de yer aldığı kütüphanede belirli tarihlerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

 

 

5) İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Kütüphanesi

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İslam Ansiklopedisi'nde ihtiyaç duyulacak yayınları toplamak amacıyla 1984’te kurulan ve eserleri tüm ilgilenenlerin hizmetine sunan İSAM Kütüphanesi’nde yaklaşık 305 bin kitap, 220 binin üzerinde de dergi yer alıyor.

Üsküdar’da bulunan kütüphane, haftanın 7 günü hizmet veriyor. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU