İsrail medyası: Tel Aviv, Doğu Akdeniz'de arama faaliyetleri için Lübnan ile gizli bir anlaşma yaptı

Lübnan ekonomisi tarihinin en kötü dönemini yaşarken İsrail, sınır karasularındaki kritik bölgelerde doğalgaz ve petrol aramaları yapmak için Beyrut'la temas halinde. Bununla birlikte Trump'ın desteği de İsrail'i Doğu Akdeniz'de "daha cesur" hale getirdi

Fotoğraf: Reuters

İsrail hükümetinin, Doğu Akdeniz'deki stratejik Alon D bölgesinde doğalgaz arama çalışmalarına onay verdiği öne sürüldü.

Israel Defence sitesinde yer alan habere göre eski adıyla 72. Blok olarak bilinen bölgede arama-sondaj çalışmalarının yapılması için kritik bir adım atan Tel Aviv'in Lübnan'la yaşadığı gerilimin artması bekleniyordu. Zira arama faaliyetlerinin yapılacağı Alon D bölgesi, Lübnan açıklarındaki Blok 9'la bitişiyor.

Alon D bölgesini 2017'de meclis gündemine getiren İsrail hükümeti, Lübnan ile ilişkilerinin kötüleşeceğinden dolayı uzun süredir bu blokta arama falaliyetlerinden kaçınıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın desteği İsrail'i "gaza getirdi"

Ancak İsrailli gazetenin haberine göre ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'e tam desteğini açıklaması, sondaj konusunda İsrail ile Lübnan arasında gizli bir anlaşma yapılmış olabilir.

Gazetenin iddiasında "İsrail'in anlaşma karşılığında nelerden vazgeçtiğinin de merak konusu olduğu" ifadeleri yer aldı.

Habere göre İsrail hükümeti bu konudaki anlaşmaları ve hamleleri uzun süredir gizlilik içerisinde yürütüyor.

Site, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in İsrail'İn kuzeydeki karasularında bulunan 72. Blok'ta doğalgaz ve petrol arama lisansı verilmes için bir rekabet sürecinin başlatılmasına onay vermesini de hatırlatırken, "Sahada daha önce yapılan ön araştırmalarda, blok alanında bulunan Kariş ve Tamar bölgelerinde doğalgaz tanklarının jeolojisine benzer kaynakların tespit edildiğine" yönelik ifadeler yer aldı.

Lübnan yıl sonuna kadar arama faaliyetlerine başlıyor

İsrail medyasına göre Alon D'nin yanında İsrail ile Lübnan arasındaki deniz yetki anlaşmazlığının temelinde bulunan bir diğer bölge olan Alon F'de gündemde.

Lübnan'da yayın yapan Daily Star gazetesinin haberinde, Lübnan'ın bu yılın sonunda Blok 9'da petrol ve doğalgaz arama-sondaj faaliyetlerine başlayacağı öne sürüldü.

Söz konusu arama-sondaj faaliyetlerini Fransız "Total SA" firması Lübnan hükümeti adına yapacak. Total'in Blok 9'daki arama-sondaj faaliyetlerini tamamlanması için 2021'e kadar süre verildiği de gelen bilgiler arasında.

Israel Defence internet sitesi, Lübnan ile İsrail arasındaki anlaşmazlığın sadece deniz sınırlarında değil, ABD Kongresi'nde onaylanan Ceaser Yasası'nı da kapsadığını yazdı.

"Ceaser yasası Hizbullah destekçilerini caydırabilir"

Ceaser yasası, ABD'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine destek veren devlet, kurum veya kişilerin yaptırım listesine alınmasına olanak sağlıyor. Bu yasa, Suriye'de Esad rejimine destek veren İran destekli Hizbullah gibi silahlı örgütleri de kapsıyor.

İsrailli gazetenin haberinde, "Ceaser yasasının Hizbullah'ı finanse etmek için yapılan enerji aramalarında elde edilen gelirlerin bir kısmıyla, Lübnan gaz sahasında faaliyet gösteren yabancı şirketleri caydırabileceği" ifadeleri yer aldı.

Haberde, Lübnan karasularında arama-sondaj faaliyetlerinde bulunanların Amerikan yaptırımları konusunda şantaja uğradığı yorumunda bulunuyor

"Lübnan köşeye sıkışırsa Hizbullah'ı İsrail'e salar"

Gazetenin haberi şu ifadelerle devam ediyor:

"İsrail tarafına gelince, Lübnan gazının önündeki herhangi bir engel iki taraflı bir kılıç gibi. Bir taraftan Lübnan fonlarının eksikliği Hizbullah için parasızlık, diğer tarafdan Lübnan ekonomisinde yaşanan çöküş. Bununla birlikte eğer ABD "Ceaser Yasası"yla yaptırımları eline alarak Lübnanekonomisiyle oynamaya başlarsa, Lübnan, İsrail'e zarar vermek için Lübnan-Suriye sınırındaki Hizbullah'a geçiş izni verebilir"

İsrailli gazetenin haberi, "Dolayısıyla, ortada kırılgan bir denge söz konusu. İsrail Alon D ve Alon F bloklarında, Lübnan da Blok 4 ve Blok 9'da arama-sondaj faaliyetleriyle kazanırsa, sınır boyunca sakinlik devam edebilir" ifadeleriyle sonlandırdı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU