Talimatla gazetecilik nasıl yapılır? Güldür Güldür Show'un skeci sosyal medyayı yıktı geçti

Show TV'de yayınlanan eğlence programında medyayı konu alan bir parodi yer aldı. Parodide, "karamsar haberlerin gazetede nasıl yer alması gerektiği" hicvedildi

Show TV'de yayınlanan ve farklı skeçlerden oluşan eğlence programında bir gazetenin gündem toplantısı hicvedildi.

Skeç, gazete yöneticisinin telefonla aldığı talimatla başlıyor. Üst üste, "Hay hay" diyen yönetici aldığı talimatları gazetenin haber toplantısına taşıyor. 

"Pozitif Toplantı" isimli bölümde önce "gazeteciliğin tanımı" yapılıyor, ardından da haberlerin "daha pozitif bir bakış açısıyla" nasıl yayınlanabileceği ele alınıyor.

Hicvedilen gündem toplantısında gazetenin yöneticisi, haberlerin "karamsar değil pozitif bir bakış açısıyla"  yayınlanması gerektiğini anlatıyor. 

Mesela gündemde yer alan "Ekmeğe yüzde 20 zam" haberinin "Obeziteye tokat" diye verilmesini, "İşsizlik yüzde 10'a çıktı" haberinin "Çalışan oranı yüzde 90" diye sunulmasını, "Tonlarca limon çitfçinin elinde kaldı" haberinin ise "Çiftçi limonataya doyacak" şeklinde haberleştirilmesini istiyor. 

2013 yılında yayınlanmaya başlayan, BKM'nin yapımcılığını üstlendiği, Ali Sunal'ın sunduğu Güldür Güldür Show'daki medya skecine ilişkin paylaşımlar, kısa sürede sosyal medyanın en çok paylaşılanları arasına girdi.

 

 

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı "Pozitif Toplantı" isimli skecin "yayınlanabilmesine" şaşırdığını yazdı. 

 

 

Sabah Gazetesi köşe yazarı Melih Altınok ise, konuyu bugünkü yazısına taşıdı. "Hadi güldür güldür güldürsene bize" başlıklı yazısında Altınok, skeçteki bakış açısını eleştirdi ve Güldür Güldür yapımcılarına farklı öneriler sundu.

Yazının ilgili bölümü şöyle: 

"Madem tiyatrocu arkadaşlarımız bizim meslekle ilgili bir hiciv yapıyorlar, yüzümüzü güldürüyorlar... O halde ben de onların alanlarının en zor yerinden sorayım, gülebiliyorsak sonra hep beraber güleriz.

Savcı Mehmet Selim Kiraz katledildiği günkü Cumhuriyet gazetesinin yazı işleri toplantısını canlandırarak güldürebilirler mi seyirciyi örneğin?

Yine bir seçim öncesi, sandığa korkuyla mesaj vermek için bu ülkenin bir savcısı canlı yayınlarla rehin alınıp katledilmişken yapılan o toplantıyı sahneleyebilirler mi?

Bugünlerde HDP'den milletvekili olan o günlerin "tarafsız" gazetecisinin, savcıyı rehin alıp katleden teröristlerle yaptığı röportajı nasıl gördüklerini...

Neler konuştuklarını ve ertesi gün gazetelerine teröristleri aklamak için "Mecbur bırakıldığımız bir eylemdi" başlığını atabildiklerini...

O toplantıdaki meslektaşlarımız birinin "Yahu biz ne yapıyoruz. Gencecik bir babayı öldüren teröristlere gerekçe bulmak gazetecilik mi?" diye bir sitem olsun edip etmediğini...

Ne dersiniz arkadaşlar bu halin mizahını yapabilir misiniz? Bizi yine güldür güldür güldürebilir misiniz? Yoksa "klişe güvenli yoldur" diye söylenerek bu soruyu hiç mi sorun etmezsiniz? Yine mi yüklenirsiniz abalıya?" 
 


"Pozitif Toplantı" konulu skeç, Güldür Güldür Show'un resmi Twitter hesabından da "Bardağın dolu tarafından değil, sürahinin dolu tarafından bakmak.... Hatta bazen damacananın" notuyla paylaşıldı.

DAHA FAZLA HABER OKU