UNICEF uyardı: Milyonlarca Yemenli çocuk salgın sırasında açlıktan ölmek üzere

Yemen Temsilcisi Nyanti, “Acilen fon sağlayamazsak çoğu hayatını kaybedecek ve uluslararası toplum da bu çocukların yaşamının önemli olmadığına dair bir mesaj vermiş olacak” dedi

Yemen'de çocuklar beslenme yetersizliği nedeniyle salgın hastalıklara karşı daha savunmasız durumda (AP)

Bir yandan savaş diğer yandan koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele eden Yemen’de milyonlarca çocuk yeterli beslenemedikleri için ölümle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) cuma günü paylaştığı yeni raporda, Yemen’le ilgili insani yardım fonlarında büyük düşüş yaşanırken milyonlarca çocuğu bekleyen felakete dikkati çekti.

Associated Press’in (AP) haberine göre savaşın hayatı felç ettiği ülke hakkında hazırlanan “Beş yılda Yemen: Çocuklar, savaş ve Kovid-19” başlıklı raporda yıl sonuna kadar kötü beslenen Yemenli çocuk sayısının 2,4 milyona ulaşabileceği ve bunun da mevcut rakamlara göre yüzde 20 artış anlamına geldiği vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNICEF, “Yemen’in yerle bir olmuş sağlık sistemi ve altyapısı koronavirüsle mücadelede zorlanıyor. Çocukların halihazırda içinde bulunduğu korkunç vaziyet, muhtemelen önemli ölçüde daha da kötüye gidecek” uyarısını yaptı.

Yemen’deki son durumun bağışçı ülkelerin yakın zamanda yardımı azaltmasıyla birlikte daha da kötüye gideceği öngörülüyor.

Ülkede bugüne dek resmi olarak bin 76 Kovid-19 vakası bildirildi, hastalığa yakalanan kişilerden 288’i hayatını kaybetti. Ancak test kapasitenin son derece sınırlı olması nedeniyle vakaların açıklanandan çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

UNICEF Yemen Temsilcisi Sara Beysolow Nyanti, “Şayet acilen fon sağlayamazsak bu çocuklar açlıktan ölmenin eşiğine sürüklenecek ve birçoğu hayatını kaybedecek. Uluslararası toplum da çocukların yaşamının… öyle pek de önemli olmadığına dair bir mesaj vermiş olacak” dedi.

BM kurumu ayrıca, sağlık ve beslenme ihtiyaçları için ağustos sonuna kadar 54,5 milyon dolar (yaklaşık 374 milyon TL) ödeme yapılmaması halinde 23 binden fazla çocuğun ciddi seviyede kötü beslenme nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirirken, 5 yaş altı 5 milyon çocuğun da ölümcül hastalıklara karşı aşılarının yapılamayacağını kaydetti.

BM ve Suudi Arabistan tarafından 2 Haziran’da düzenlenen yardım konferansında bağışçı ülkeler 1,35 milyar dolar insani yardım taahhüdünde bulunmuştu. Ancak AP’nin haberine göre bu rakamların ülkelerin bir yıl önceki taahhütlerinin yarısına karşılık geldiği ve yardım ajanslarının ihtiyaç duyduğu miktardan da 1 milyar dolar daha az olduğu belirtildi.

Yemen’deki sağlık tesislerinin yarısı çalışamaz durumda, ülkede 333 bölgenin yüzde 18’inde doktor bulunmuyor, bir süredir devam eden kolera salgını nedeniyle su ve hıfzıssıhha tesisleri çöktü, yaklaşık 10 milyon çocuk güvenli su ya da hijyen koşullarından mahrum ve yaklaşık 30 milyon nüfuslu ülkenin üçte ikisi gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.
 


Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'ni Yemen'deki gelişmeler hakkında bilgilendiren BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock perşembe günü yaptığı açıklamada, bu ülkede koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranının dünya ortalamasından 5 kat daha fazla olduğunu söylemişti.

Uluslararası topluma seslenen Lowcock, “Önünüzde iki seçenek var: Ya Yemen'de insani yardımları destekler ve siyasi çözüm için ortam yaratırsınız ya da bu ülkenin uçurumdan düşmesini izlersiniz” demişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyle İran destekli Husiler arasında 5 yıldır devam eden savaş nedeniyle ciddi derecede zarar gören Yemen’in sağlık altyapısı salgınla mücadeleye hazırlıksız yakalanmıştı. Çıkmaza sürüklenen çatışmalar ayrıca, dünyanın en büyük insani krizini tetiklemişti.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU