Süper Ay nasıl oluşur: Yılın en güzel Süper Ay manzaraları

Süper Ay, normal dolunaydan daha büyük ve parlak görünür

‘Solucan Ay’ da denen Süper Ay, dolunayın normalden katbekat büyük ve parlak görünmesiyle ortaya çıkan bir doğa olayı.

Peki, bu olay nasıl gerçekleşiyor?

York Üniversitesi Astro Kampüs Yöneticisi Dr. Emily Brunsden, Süper Ay’ın oluşumuna dair akıllardaki bazı soruları yanıtladı.

Olayın, Ay’ın ekliptik yörüngesi yüzünden, Dünya’ya yaklaşmasıyla meydana geldiğini belirten Brunsden konuyla ilgili şunları söyledi:

 

Mart’ın 20’sini 21’ine bağlayan gece gökyüzündeki Süper Ay, 2019’un 3. ve son Süper Ay’ı. Ayrıca boyutlarında gözle görülür bir farklılık olmasa da, normalden daha parlak göründüğü kesin.

 

21 Mart’ta ortaya çıkan Süper Ay’ın en önemli özelliği ise ilkbahar ekinoksuyla aynı zamana denk gelmesi.

Ayrıca ekinoksta görülen Süper Ay’ın, baharın gelişi ve toprağın çözülüşüyle eş zamanlı görülmesi, Amerikan yerlilerinin ona ‘Solucan’ adını takmasının da nedeni.

Öte yandan, bir yıl içinde arka arkaya 3 Süper Ay’a şahit olmak da epey nadir görülen bir durum. Bilim insanları, 2020 Şubat’ına kadar, başka bir Süper Ay görülmeyeceğini ifade ediyor.

 



 

Süper Ay’ın, normal dolunaydan daha büyük görünmesinin yanı sıra, ‘Ay İllüzyonu’ adı verilen bir etki de ufka yakın olduğu sırada Ay’ı daha büyük görmemize neden oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimciler, bu illüzyonun nedenini hala tartışıyor. Ancak yaygın kanıya göre, Ay alçaldığı esnada ağaçlar ya da binalar gibi görece küçük cisimlerle göründüğü için daha büyükmüş gibi algılanıyor.

Yükseldiğinde ise geniş gökyüzünde küçük bir nokta haline geliyor. Bu yüzden, insanlar Ay’ı yüksekteyken daha küçükmüş gibi algılıyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU