Hayat kurtaran yeni koronavirüs ilacının, hastalığı hafif geçirenler için risk taşıdığı ortaya çıktı

Çalışmanın yazarı, “Hastalığın ilk evresinde bağışıklık sistemi dostunuzdur, virüsle savaşır ve onu zayıflatmak, iyi bir fikir değildir” dedi

Deksametazon tedavide ilk kez 1960'larda kullanıldı (Pixabay)

Bilim insanları geçen haftalarda, deksametazon isimli ilacın durumu ciddi olan Kovid-19 hastalarının tedavisinde etkili olduğunu duyurmuş ve bu keşif dünya çapında büyük yankı uyandırmıştı.

Bulgular ilk olarak, bir basın bildirisinde açıklanmıştı. Şimdi ise henüz hakem onayından geçmeyen çalışmanın tümü internette yayımlandı ve ilaçla ilgili yeni bir bilgi ortaya çıktı.

Ucuz ve yaygın bulunan ilacın, hastalığı şiddetli geçiren Kovid-19 hastalarında ölüm oranını azalttığı görülmüştü. Ancak şimdi hastalığı hafif geçirenler için risk teşkil ettiği ve tedavinin zamanlamasının da önemli olduğu anlaşıldı.

Çalışmaya katılmayan, Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden asistan profesör Samuel Brown, “İlaç bazı hastalara zarar verebilir ve biz bunların hangi hastalar olduğundan tam olarak emin değiliz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlacı araştıran Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları 2 binden fazla hastaya 10 gün boyunca günde 6 mg deksametazon vermişti. Bunun sonucunda olunum cihazına bağlı hastalara uygulanan ilaç tedavisinin ölüm oranını üçte bir oranında azalttığı tespit edilmişti. Standart oksijen tedavisi gören hastaların ölüm riskiyse beşte bir oranında azalmıştı.

Öte yandan The New York Times’ın haberine göre, solunum desteği almadığı halde ilaç verilen hastalardaki ölüm oranının ilacı almayan benzer hastalardan biraz daha yüksek olduğu görüldü. Ancak farkın istatiksel açıdan anlamlı olmadığı bildirildi.

Çalışmanın yazarlarından ve Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Martin J. Landray'e göre ilacın, hastalığın farklı aşamalarında farklı etkileri olabilir.

Bu neredeyse iki aşamalı bir hastalık gibi. İlk aşamada virüs baskın. İkinci aşamada ise bağışıklık sisteminin aşırı tepkisinin neden olduğu hasar baskın.

Doktorlar Kovid-19’la savaşta deksametazon gibi steroidleri kullanmaktan şüphe duyuyor. Çünkü steroidler vücudun bağışıklık tepkisini azaltıyor. Bu yüzden Dr. Landray, ilacı durumu hafif seyreden hastalarda kullanmanın yarardan çok zarar getirebileceğini düşünüyor.

Hastalığın ilk evresinde bağışıklık sistemi dostunuzdur, virüsle savaşır. Bu aşamada onu zayıflatmak, iyi bir fikir değildir. Sonraki aşamada artık dostunuz değildir ve akciğer hasarından sorumludur. Steroidlerle onu yatıştırmak, hayatta kalma şansını arttırır.

Bu fikre katılan Dr. Brown da şunları söylüyor:

Deksametazonun Kovid-19 hastalarına ayakta tedavide verilmesi, muhtemelen zarar verecektir.

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU