ABD Adalet Bakanlığı, WikiLeaks kurucusu Assange hakkında yeni iddianame hazırladı

Yeni iddianamede WikiLeaks kurucusu Julian Assange, gizli belgeleri yayımlayan sitesi için hacker toplamak ve iki ünlü hacker grubunun üyeleriyle birlikte komplo kurmakla suçlandı

Assange, Londra'da 7 yıldır yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde geçen sene nisan ayında gözaltına alınıp tutuklanmıştı (AP)

ABD Adalet Bakanlığı, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'a yönelik iddianamesini güçlendirdi.

Halihazırda ABD'de hakkında 18 ayrı suçlama bulunan Assange'a yönelik yeni iddianameye, yeni bir suçlama konmadı ancak mevcut suçlamaların sayısı artırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güncellenen iddianamede Assange'ın bilgisayar korsanı topladığı ve bilgisayar ihlalleri için plan yaptığı iddiaları yer aldı.

İddianamede Assange'ın Anonymous ve LulzSec adlı hacker gruplarından kişilerle birlikte plan yaptığı ayrıca "bir NATO ülkesinin hükümetine ait bilgisayar sistemine erişim elde ettiği" iddia edildi.

Assange, 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan işgalindeki savaş suçları hakkındaki ilgili gizli belgeleri yayımladığı için ABD Casusluk Yasası kapsamında bir dizi suçlamayla itham edilmişti.

Washington yönetimi, 48 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ı, ABD'li eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning'e yüz binlerce gizli belgeyi çalması için yardım etmekle de suçluyor.

"Zavallı bir girişim"

WikiLeaks çarşamba günü yeni iddianameye ilişkin çıklamasında "Assange'a yönelik yenilenen iddianame, ABD Adalet Bakanlığı'nın kamuoyunu aldatmak için yaptığı bir diğer zavallı girişim" ifadelerini kullandı.

ABD'ye iadesi konusunda yasal mücadelesi devam eden Assange şu anda Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki yüksek güvenlikli Belmarsh cezaevinde kalıyor.

Assange, hakkında farklı bir suçlamayla İsveç'te başlatılan yasal işlemler sonrası, 2012'de Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmış, ancak geçen sene polis tarafından elçilikten çıkarılarak cezaevine gönderilmişti.

Assange, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Ek Maddesi'nin garanti altına aldığı ifade özgürlüğünü kullanarak, gazetecilik yaptığını savunuyor. Avukatları ABD'nin casusluk suçlamalarının siyasi maksatlı olduğunu ve suçlamaların gücü suistimal teşkil ettiğini savunuyor.

 

Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU