Hollanda sanığı Gökmen Tanış “terör amaçlı katliam” ile suçlanıyor

Hollanda Savcılığı Utrecht’teki tramvay saldırısının zanlısı Gökmen Tanış'ın saldırıyı düzenlediğini kabul ettiğini ve gözaltı süresinin 2 hafta daha uzatıldığını açıkladı

Pazartesi günü düzenlenen tramvay saldırısında yaşamını yitirenler için anma ve saygı yürüyüşü yapıldı / Fotoğraf: Reuters

Hollanda'nın Utrecht kentinde Pazartesi günü düzenlenen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği tramvay saldırısının zanlısı Gökmen Tanış saldırıyı tek başına planladığını söyledi.

Hollanda Savcılığı soruşturma ve hukuki süreç ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada suçun boyutları ve Tanış’ın kaçma şüphesinin gözönünde bulundurulduğu için gözaltı süresinin uzatıldığı belirtildi. İnceleme hakimi zanlının 2 hafta daha gözaltında tutulmasına karar verdi. Tanış bu süre içinde avukatı dışında kimseyle görüştürülmeyecek. 

Terör bağlantısı ihtimali araştırılıyor

Gökmen Tanış, savcılık tarafından, "terör amaçlı katliam" ile suçlanıyor. Ancak yapılan açıklamada soruşturmanın selameti açısından "terör bağlantısı konusunda" daha fazla açıklama yapılmadı.

Savcılık Tanış'ın olay yerinden kaçmak için kullandığı araçta bulunan not, ailesinin cihatçı gruplarla bağlantısı ve elde edilen diğer bulgular ışığında saldırının terör amaçlı olabileceği şüphesi üzerinde duruyor. Gözaltı süresi soruşturmanın seyrine göre 90 güne kadar uzatılabilecek ve Tanış’ın radikalleşmiş ideolojinin yanı sıra, kişisel sorunları bulunup bulunmadığının tespiti için bir uzman görevlendirilecek.

2 kişi serbest 1 yeni gözaltı

Tanış ile birlikte aynı gün gözaltına alınan 23 ve 27 yaşındaki iki kişinin olayla bağlantısı olmadığı anlaşıldı ve serbest bırakıldılar. Hollanda polisi saldırı ile ilgili olduğu iddia edilen 40 yaşında Utrecht’li bir kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.
 


Ölenler için anma yapıldı

24 Ekim Meydanı’nda gerçekleştirilen saldırıda yaşamını yitiren 3 kişi ve aileleri için başlatılan yardım kampanyasında 90 bin euro para toplandı. Kentte, ölenler ve yaralananlar için bir de saygı yürüyüşü düzenlendi. Sessiz saygı yürüyüşüne katılanlar ellerinde beyaz ve kırmızı çiçek taşıdı ve saldırının düzenlendiği meydana bıraktı. Yürüyüşe, Başbakan Mark Rutte, bakanlar ve büyükşehir belediye başkanları da katıldı. Utrecht Belediyesi ölenlerin anısına bir anıt yapılacağını açıkladı.

DAHA FAZLA HABER OKU