Koronavirüs en çok onları etkiledi: Lyon ile PSG yüzde 25, Beşiktaş ve Galatasaray yüzde 20'nin üzerinde değer kaybetti

Kovid-19 salgını nedeniyle futbol kulüplerinin kaybı ortalama yüzde 20-25 azaldı. En çok kaybı ligleri iptal eden Fransa takımları yaşarken, Türkiye'den Galatasaray'ın yüzde 23, Beşiktaş'ın yüzde 20 değer kaybedeceği tahmin ediliyor

Avrupa'nın 32 takımı arasında PSG ve Lyon en çok değer kaybeden takımlar olurken, Türkiye'den Galatasaray ve Beşiktaş'ın yüzde 20'nin üzerinde kayıp yaşayacağı belirtildi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle futbol dünyası ekonomik olarak zor bir dönemden geçerken Avrupa'nın üst düzey kulüplerinin ortalama yüzde 20-25 değer kaybı yaşamasının beklendiği belirtildi.

KPMG Football Benchmark tarafından yapılan araştırmada, salgın sürecinde Avrupa'nın en değerli 32 kulübünün piyasa değerlerindeki düşüşler incelendi.

 

 

Yayınlanan rapora göre Kovid-19 tedbirleri kapsamında iptal eden Fransa'daki takımlar, Paris Saint-Germain ve Olympique Lyon'un en çok zarar eden takımlar olduğu görüldü. 

Ligue 1'de en son 28. hafta oynanan maçların ardından kalan 10 maçını oynayamayan ve ligi 7. sırada tamamlayan Olympique Lyon, yüzde 27,5'lik zararla en çok kayıp yaşayan takım oldu. 

Fransa şampiyonu Paris Saint-Germain ise listedeki en çok kaybı yaşayan 2. takım oldu. Yüzde 25,4 değer kaybı yaşayacağı ön görülen PSG, son 8 sezonun 7'sinde şampiyon olmuştu.

 

GS-BJK-AA.jpg
Rapora Türkiye'den Galatasaray ve Beşiktaş dahil edildi / Fotoğraf: AA

 

Türkiye'den Galatasaray ve Beşiktaş'ın kaybı yüzde 20'nin üzerinde

Türkiye'den listeye dahil edilen Galatasaray ve Beşiktaş'ın raporda yüzde 20'nin üzerinde değer kaybı yaşayacağı ön görüldü.

Galatasaray'ın Kovid-19 kaynaklı yüzde 23,3 değer kaybına uğrayacağı tahmin edilirken Beşiktaş'ta bu oran yüzde 20,2 olarak belirlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galatasaray "işletme geliri yüzde artışı"nda Avrupa'nın zirvesinde yer almıştı

KPMG Football Benchmark'ın geçen ay Avrupa'nın 32 kulübünü incelediği, "2020 Avrupa Elitler Değerlendirme Raporu"nda Galatasaray, işletme geliri yüzde artışında Avrupa'nın birincisi olmuştu. 

Fransa temsilcisi PSG önceki seneye göre yüzde 45, İtalyan ekibi Inter ise önceki seneye göre yüzde 42’lik artış oranıyla Galatasaray'ı takip etmişti.

PSG'deki düşüşün nedeni Ligue 1'de kalan 11 maçını oynayamaması olarak gösterildi.

 

Barcelona flag - Reuters.jpg
İspanyol devi Barcelona pandemi nedeniyle yüzde 20,5 değer kaybı yaşayacak / Fotoğraf: Reuters

 

Barcelona ve Sevilla'da kayıplar yüzde 20'yi aştı

İspanya Birinci Futbol Ligi'nden (La Liga) 7 takımın yer aldığı listede yüzde 20'nin üzerinde değer kaybına sadece iki takım uğradığı görüldü.

La Liga'da son şampiyon Barcelona'nın yüzde 20,5 değer kaybı yaşayacağı belirlenirken, Sevilla'nın oranı yüzde 21,8 olarak değerlendirildi.

Raporda İspanyol ekiplerinden Real Madrid'in yüzde 19,1, Atletico Madrid'in yüzde 14,9, Valencia'nın yüzde 18,7, Athletic Bilbao'nun yüzde 17 ve Villareal'in de yüzde 18 değer kaybı yaşayacağı tahmin edildi.

 

chelsea inner1.jpg
Chelsea'nin yüzde 19 değer kaybı yaşayacağı belirtildi / Fotoğraf: AA

 

Premier Lig'de en çok kayıp Chelsea'de

Premier Lig'den 9 takımın yer aldığı KPMG Football Benchmark'ın raporuna göre Chelsea, yüzde 19'luk değer kaybıyla en çok zarar edecek Bİrleşik Krallık takımı oldu.

Chelsea'nin ardından yüzde 18,6'lık değer kaybı beklenen Arsenal ikinci, 17,7 ile Everton üçüncü, 17,2'lik oranla West Ham United dördüncü oldu.

Bu sezon Premier Lig'de 20 puan farkla önde olan şampiyonluğunu ilan etmeye hazırlanan Liverpool'un pandemi nedeniyle yüzde 16,9 oranında değer kaybı yaşaması beklenirken, Manchester City'de bu rakam 15,3'te kaldı.

Dünyanın en değerli kulüpleri listesinin ilk üç sırasında yer alan Manchester United'ın ise yüzde 13,8'lik kayıp yaşayacağı kaydedildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU