S&P: Türkiye’de yüzde 4 seviyesindeki sorunlu kredilerin 2021’de yüzde 20’yi aşmasını bekliyoruz

S&P Global Ratings, Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin, ekonomik daralma ve liradaki değer kaybının etkisiyle 2021'e kadar yüzde 20'yi aşacağını tahmin etti

Fotoğraf: AA

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin 2021’e kadar yüzde 20 seviyesini aşacağını öngördüklerini açıkladı.  

Söz konusu tahmine gerekçe olarak ise ekonomideki daralma ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı gösterildi.

Mevcut durumda, bankacılık sektörünün takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı yüzde 4,64 seviyesinde.

S&P, bu oranın görece düşük düzeyde olmasına rağmen Türkiye'deki bankaların, diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek şirket borçları gibi baskı yaratan unsurlar ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

S&P’den 23 Haziran’dan yapılan açıklamada "Kredi Garanti Fonu ve son dönemde kamu bankaları üzerinden hızla kredi verilmesine ek olarak dövizle borçlanma oranının çok yüksek olması gibi nedenler riskleri artırıyor" denildi.

Döviz kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 37'si seviyesine yakın olduğunu belirte S&P açıklaması şöyle devam etti: 
 

2021'e kadar takipteki kredilerin (NLP) yüzde 11-12 seviyesine yükselmesini, Eylül 2019'da yüzde 10 düzeyinde olan sorunlu kredilerin (NPL ve yeniden yapılandırılan krediler) yüzde 20 seviyesini aşmasını bekliyoruz.


S&P ek olarak Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesinin zayıf durumda olduğunu ve bu nedenle TCMB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı kararların kalitesi ve bağımsızlığına yönelik soru işaretleri oluştuğunu ifade etti.

Kuruluş Türkiye'nin bankacılık sektörünün Azerbaycan, Mısır, Kazakistan, Yunanistan, Bangladeş ve Arjantin ile aynı grupta değerlendirdiğini belirtti.

Dün Türkiye Bankalar Birliği’nin Genel Kurulu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bankalara yeniden yapılandırmaları hızlandırmaları çağrısında bulunmuş ve "Tüm paydaşların kazandığı etkin ve hızlı çalışan model ortaya koyabilirseniz biz de devlet olarak bu yapıya tüm desteği sağlarız" demişti.
 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU