“Ayılık yapma” demeden önce bir kez daha düşünün

Ayıların yeni keşfedilen iletişim yetenekleri, insanların bu konuda hayvanlardan daha üstün olduğuna dair inanca gölge düşürdü

Colin Drury – The Independent

Ayılarda tespit edilen gelişmiş iletişim becerileri bu yeteneğin sadece insanlarda bulunduğuna dair varsayımları şüpheye düşürdü.

İnsanın sosyal başarısında kilit unsur olarak görülen yüz hareketlerini taklit etmenin, dünyanın en küçük ayı türü olan güneş ayılarında da bulunduğu ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Portsmouth Üniversitesi'nin 2 yıl süren araştırması, güneş ayılarının belirgin şekilde bağ kurma ve dayanışmayı gösteren yüz ifadeleri yaparak insanlara ve bazı büyük maymunlara özgü mimik becerilerine sahip olduğunu gösterdi.

Ayrıca araştırma, iletişim açısından insana özgü sanılan yeteneklere diğer pek çok memelinin sahip olabildiğini iddia ederek, iletişim yetenekleri açısından insanların hayvanlardan üstün olduğu meselesine dair soru işaretleri oluşturdu.

Proje yürütücüsü Marina Davila-Ross şunları söyledi: 

Başkalarının yüz ifadelerini tam olarak taklit etmek insan iletişiminin temellerinden biri. Bu tür gelişkin ifade biçimlerinin insanlara özgü olduğu ve ancak insanlarla bir şekilde bağlantılı olan hayvanlarda da bulunabileceği düşünülüyordu. Ne var ki, güneş ayılarının, maymunların aksine insanlarla evrimsel bağlantısı yok, köpekler gibi evcil türler de değiller bu da bizi başka türlerde de bu gelişkin ifade biçimlerinin bulunabileceği fikrine götürüyor. Tabii bunun daha fazla araştırılması gerekiyor.

Scientific Reports adlı bilimsel yayında yer alan çalışma için Güneydoğu Asya'ya özgü 22 hayvan doğal sosyal oyun zamanlarında izlendi.

Güneş ayıları, Malezya'daki Borneo Güneş Ayıları Koruma Merkezi'nde 12 yaşına kadar birbiriyle etkileşimde bulunup bulunmamayı seçecek kadar geniş bir alanda korundu.

Yüzlerce oyun oturumunda, ayılarda 2 farklı ifade şekli kodlandı; bunlardan biri ayıların üst kesici dişlerini göstermesi ve diğeri göstermemesi. Ayılar, usulca oynarken o sırada çoğunlukla yüz mimiği yaptığı görüldü.

Araştırmacı Derry Taylor, bu tür ustaca mimiklerin 2 ayının daha sert oynamaya hazır olduklarının ya da sosyal bağlarını güçlendirdiklerinin sinyali olabileceğini belirtti ve şunları ekledi: 

Sadece karmaşık sosyal sistemleri olan türlerde karmaşık iletişim biçimleri saptadığımız sanılıyor. Güneş ayıları genellikle yalnız bir tür olduğu için, yüz iletişimi konusundaki çalışmalarımız bu varsayıma meydan okuyor, çünkü bu ayılar bugüne kadar sadece daha sosyal türlere ait olduğu bilinen karmaşık bir yüz iletişimi biçimi ortaya koyuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU