Auschwitz yetkilileri: Burası oyun parkı değil

Müze görevlileri, bu kamplarda bir milyondan fazla insanın öldüğünü hatırlatarak, ziyaretçilerin saygılı olması gerektiğini belirtti

Auschwitz kampında, Yahudilerin yanı sıra, binlerce Sovyet yurttaşı, eşcinsel ve Roman da hayatını kaybetti / Fotoğraf: AFP

Colin Drury - The Independent

Auschwitz ziyaretçilerinin müzede çekildiği fotoğraflar, pek çok insanı rahatsız ediyor. Görevliler bu fotoğrafları, ölenlerin anısına saygısızlık olarak değerlendirdi.

Müze yetkilileri Nazilerin kurduğu ölüm kamplarında, bir milyondan fazla insanın katledildiğini hatırlatırken, ziyaretçilerden onların anısına saygı göstermesini istedi.

Müzenin resmi Twitter hesabından yapılan ve raylarda dengede durmaya çalışan ziyaretçilerin fotoğraflarının bulunduğu paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

 

“Dengede durmayı öğrenebileceğiniz çok daha iyi yerler var. Kamplarda ölen binlerce insanın anısını yaşatan bir müze, bunun için uygun değil.”

 

 

Ayrıca, müze yönetmeliğinden kısa bir alıntıya da yer verilen bir diğer paylaşımda, ziyaretçilerin burada ciddi ve saygılı davranmaları gerektiği belirtildi.

Çok sayıda kullanıcının paylaşımları onayladığı ve müze yetkililerinin hassasiyetine teşekkür ettiği görülürken, bazı kullanıcılarsa ziyaretçi fotoğraflarının kitlesel bir mecrada paylaşılmasını hoş karşılamadı.

 



 

David Berger adlı bir kullanıcı müze görevlilerini şöyle eleştirdi:

 

“Benim annem de o kamplardan kurtulan bir mağdur. Soykırımda çok akrabamız öldü. Sizin paylaşımınız hadsiz ve fazla kontrolcü. Herkes sizin tarzınıza göre saygı göstermek zorunda mı?”

 

Öte yandan bu, yetkililerin ve ziyaretçilerin tanık olduğu ilk tartışma değil. 2014’te Amerikalı Breanna Mitchell’ın müzede gülümseyerek fotoğraf çekilmesi de benzer tartışmalara neden olmuş, hatta genç kadının ölüm tehdidi almasına yol açmıştı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU