Yeni Zelanda saldırısından sonra ilk cuma... Ölenler anıldı, Başbakan Ardern hadis okudu

Yeni Zelandalılar bir hafta önce 2 camide öldürülen 50 Müslüman'ı anmak için cuma namazında bir araya geldi, ezan devlet televizyonundan canlı yayınlandı

Yeni Zelanda’da 2 camiye düzenlenen saldırının birinci haftası geride kaldı. Christchurch’te 50 kişinin yaşamını yitirdiği Al Noor ve Linwood camilerinde anma programı yapıldı.
 


Saldırının ardından ilk cuma günü Müslümanlara destek için düzenlenen törende cuma ezanı, devlet televizyonları olan Radyo Yeni Zelanda (RNZ) ve Yeni Zelanda Televizyonu’ndan (TVNZ) canlı olarak verildi.

Ezanın ardından 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 
 


Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, başında örtüsüyle Christchurch'deki Hagley Park'ta kılınan cuma namazına katıldı.

Namaz öncesindeki kısa konuşmasına hadisle başlayan Jacinda Ardern, "Peygamber Muhammed dedi ki 'karşılıklı şefkat, merhamet ve sempatileri ile inananlar tek bir beden gibidir. Vücudun herhangi bir kısmı acı çekerse, tüm vücut acı hisseder' Yeni Zelanda da sizinle. Yasta, biz biriz" ifadeleri kullandı. 
 


Ezanı Linwood Camisi İmamı Alabi Lateef Zirullah, hutbeyi Al Noor Camisi İmamı Gamal Fouda okudu.

Törenlerde, Başbakan Ardern'in çağrısı üzerine, çok sayıda Yeni Zelandalı kadın başörtüsü takarak Müslümanlara destek verdi. 
 




Yeni Zelanda’da anma törenleri yapılırken ülkenin Dışişleri Bakanı Winston Peters İstanbul’da saldırı nedeniyle bir araya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı Acil İcra Komitesi Toplantısı'nda konuştu. Zanlının hayatının geri kalan kısmını tek başına bir hücrede geçireceğini söyledi:

"Dini inanç hürriyetine çok önem veren bir ülkeyiz. Müslümanlara yapılan saldırı hepimize yapılan bir saldırıdır. Terörist hayatının geri kalan kısmını bir hücrede geçirecek"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zanlı Tarrant’ın katliamı canlı olarak yayınladığı Facebook’tan da konuyla ilgili yeni bir açıklama yapıldı. 17 dakikalık canlı yayın esnasında Facebook'un yapay zekasının bu konuda harekete geçmediği belirtildi. Açıklamada terör saldırısı videosunun Facebook'un otomatik tespit sistemlerini uyarmadığını çünkü yapay zekanın  bu tür videolar için yeterince eğitilmediğini vurguladı.

Facebook, saldırılardan sonraki ilk 24 saatte dünya çapında 1,5 milyon videoyu platformdan kaldırdığını, 1,2 milyonun ise yüklendiği sırada bloke edildiğini açıklamıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU