Baro başkanları Feyzioğlu'na sırtını döndü, eylem alanına girmesine izin vermedi: "Gölge etmeyin!"

TBB Başkanı Feyzioğlu, baro başkanlarına polis müdahalesi sırasında Anıtkabir'den fotoğraf paylaşmış ve tepki görmüştü

İktidarın hazırladığı ve baroların yapısını değiştirecek kanun değişikliğine karşı başlattıkları Savunma Yürüyüşü'nün Ankara'ya alınmayan baro başkanlarına izin çıktı. Yaklaşık 27 saattir polis müdahalesi eşliğinde bekletilen başkanlar, kortej halinde Ankara'ya yürüyecek.

Savunma Yürüyüşü'nde bugün polis barikatları arasında bekleyen baro başkanlarının yanına gitmek isteyen Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin gözaltına alındı. Baro başkanları “Başkan gelemedi, o yüzden onu yolladı. Niye almıyorsunuz” diye tepki gösterdi ancak yere düşürülen Şahin polisler tarafından gözaltı aracına götürüldü.

Feyzioğlu'na: Sana rağmen baroları böldürmeyeceğiz

Dün baro başkanlarının şehre alınmadığı ve polis tarafından sert müdahale gördüğü sırada Anıtkabir'e giderek fotoğraf paylaşan ve bu yüzden eleştirilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da bugün bölgeye gelmeye çalıştı. Ancak  baro başkanları Metin Feyzioğlu'na sırtını döndü ve alana almadı. Feyzioğlu, başkanlara “geçmiş olsun” derken “Sayenizde oldu” yanıtını aldı. Başkanlar, “Gölge etmeyin. Bunların sorumlusu sensin, sana rağmen baroları böldürmeyeceğiz” diyerek Feyzioğlu’na tepki gösterdiler.

Yürüyüşe izin çıktı

Bölgede bulunan avukatlar, İçişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve yürüyüşlerine izin çıktığını belirtti.

Gazeteci Barış Yarkadaş, alınan izin hakkında Twitter'dan şu mesajı paylaştı:

Başkanlar, barikatların kaldırılmasının ardından şehre giriş yaptı.

Baro başkanları yaklaşık 200 metrelik yürüyüşün ardından otobüslerle şehre girerken, baro başkanlarını temsilen şehrin girişine kadar yürüyen Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, buradaki avukatlar tarafından alkışlarla karşılandı.

EbMNJ_IX0AIAMYX.jpg
Avukatlar, planladığı üzere Anıtkabir'e de bir ziyaret gerçekleştirdi. (Fotoğraf: Twitter)


Tartışılan Anıtkabir fotoğrafı: "Uyardım ama paylaşmış!”

Feyzioğlu , beraberindeki 14 baro başkanının Anıtkabir ziyareti sırasında çekilen fotoğrafta yer alan Sivas Baro Başkanı Hacı Yılmaz Demir da tartışmalara dair bir değerlendirmede bulundu.

"Bir kısım başkanlarımız yürüme kararı aldılar, biz bunları destekledik. Ortak noktamız Anıtkabir'de Ata'mızın huzurunda bir araya gelmek" diyen Demir şunları söyledi:

Basına yansıdığı şekliyle Barolar Birliği Başkanımızın fotoğrafından kaynaklı olarak, orada Metin Başkanımız da bizimle gelmek istedi. Bizim amacımız, başkanlarımız temsil yürüyüşünü yaptıktan sonra Ankara'ya giriş yaptıktan sonraki süreçte, Anıtkabir'de biz onları karşılamak üzere bekleyecektik. Sonrasında polis müdahalesi gelince biz koşarak onlara destek vermek için geldik. Metin Başkan'ın paylaştığı fotoğraftan kaynaklı olarak herhangi bir ayrışma ya da ikinci bir program söz konusu değil.

402261-1400348250.png

Feyzioğlu, “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane - Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş Baro Başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” notuyla Anıtkabir’de çekilen fotoğrafı paylaşmıştı. (Fotoğraf: Instagram)


Demir, "Şahsım anlamında, Sivas Barosu olarak ben herhangi bir paylaşımda bulunmaması adına uyardım. Fakat kendi takdiridir. Bu kamuoyunda farklı algılandı. 'Metin Feyzioğlu destekçileri kendi içinde bir organizasyon yaptı' diye bir şey asla yok. Birlik ve beraberlik içerisinde ortak noktamız meslek olarak biz buraya geldik ve sürece dahil olduk" dedi.

Akşener’den ziyaret

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, baro başkanlarına yönelik engelleme sürerken polis ablukasının olduğu bölgeyi ziyaret etti.

7e38ca52-cbee-4e01-a648-764e4020c34e.jpg

Akşener, “Şimdi sağduyu ve sükûnet size düşüyor” dedi. (Fotoğraf: İYİ Parti)

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 2019 - 2020 adli yıl açılışında Türkiye'deki avukatların yaklaşık yüzde 85'inin temsil eden 52 baro yer almamıştı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu'nun açılışa katılmasını eleştiren barolardan 12'si TBB'yi olağanüstü genel kurula çağırmış ancak yönetim reddetmişti. Bunun üzerine mahkemeye başvuran 12 baronun talebi kabul edilmiş ancak Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozmuştu. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş'ın cuma hutbesinde LGBTİ+'lara karşı ifadelerini eleştiren Ankara Barosu'nun yayınladığı bildirinin ardından baroların yapısında değişiklik gündeme gelmişti. Raftan indirilen değişiklik planına barolar itiraz ediyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU