Trump’ın Golan çıkışının ardından BM, Rusya, Türkiye ve Suriye'den ardı ardına tepki geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tamamen kabul etmenin zamanı gelmiştir" açıklamasının ardından Suriye Dışişleri, "ABD kör bir ön yargıyla hareket ediyor" yorumunu yaptı

Suriye'nin Mecdel Şems bölgesindeki Dürzi halkı, İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'ndeki ateşkes hattının yakınında bulunan alanda düzenlenen mitingde yer aldı / Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu’daki denklemler açısından önemli bir adımın sinyalini verdi.

Trump, “52 yılın ardından ABD için İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi” diye yazdı.

ABD Başkanı, Golan Tepeleri’nin İsrail ve bölgesel istikrar için stratejik ve güvenlik açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Beyaz Saray’dan ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Suriye Trump’ı kınadı

Suriye Resmi Haber Ajansı’na (SANA) konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, “ABD’nin İsrail işgaline karşı kör ön yargısı her zamanki gibi devam ediyor. Golan Tepeleri Suriye Araplarınındır ve öyle kalacak” sözleriyle tepki göstererek Trump’ı kınadı.

BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki varlığının uluslararası hukuki geçerliliği olmadığına yönelik 1981 tarihli 497 sayılı kararı hatırlatan Suriyeli yetkili, ABD’nin uluslararası kararları açıkça ihlal ettiğini belirtti.

Türkiye, BM ve Rusya’dan tepki

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Trump'ın açıklamasına ilişkin, AA muhabirine, “Bu konudaki bütün BM kararlarının arkasındayız” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Acil İcra Komitesi Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Trump'ın Golan Tepeleri'yle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığ Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden İsrail’in Golan tepelerine yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir" diye yazdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemektir” dedi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Golan Tepeleri'nin statüsünü değiştirmeye çalışmak Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının doğrudan ihlalidir" açıklamasını yaptı.

Netanyahu’dan teşekkür

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter üzerinden Trump’a teşekkür etti.

Netanyahu, "İran'ın İsrail'i imha etmek için Suriye'yi bir platform olarak kullanmaya çalıştığı bir dönemde, Başkan Trump cesurca Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıyor. Teşekkürler Başkan Trump" yazdı.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1981 yılında aldığı 497 sayılı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda “İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.” deniliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU