Burundi’de ders kitabında cumhurbaşkanının fotoğrafını karalayan 3 kız çocuğu 5 yıl hapisle yargılanacak

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Yetkililer, karalama yapan öğrenciler yerine ciddi hak ihlallerine bulaşanları tutuklamaya odaklanmalı

Burundi Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza / Fotoğraf: Reuters

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Afrika ülkesi Burundi’de, 3 kız öğrencinin Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza’nın ders kitaplarındaki fotoğrafını karaladıkları suçlamasıyla 5 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Burundi’de 6’sı kız biri erkek 7 öğrenci Cumhurbaşkanı Nkurunziza’nın ders kitaplarındaki fotoğrafını karaladıkları gerekçesiyle 12 Mart’ta tutuklanmıştı. 13 yaşındaki erkek öğrenci cezai sorumluluk yaşının altında olduğu için serbest bırakılırken, kızların 3’ü de herhangi bir ceza almadan salıverildi. Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanan diğer 3'ü ise 5 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

Ülkede 2016’da da 8 ortaokul öğrencisi kitaplarındaki Nkurunziza’nın resmi üzerine hakaret içerikli ifadeler yazdıkları suçlamasıyla tutuklanmış, yüzlercesi de cumhurbaşkanının resmini tahrif ettiği gerekçesiyle okuldan atılmıştı.

Burundi, Nkurunziza’nın 2015’te 3. kez cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinden sonra birçok sorunla karşı karşıya. 

 



 

Nkurunziza’nın cumhurbaşkanlığına yeniden aday olduğunu duyurmasının ardından ülkede sokak gösterileri düzenlenmiş ve darbe girişiminde bulunulmuştu. İnsan hakları savunucuları şiddet olaylarında binlerce kişinin öldürüldüğünü ve yerlerinden edildiğini belirtiyor.

HRW Orta Afrika Direktörü Lewis Mudge, “Burundi’de birçok ciddi suç işlenirken, zararsız karalamaları nedeniyle çocuklar hakkında kovuşturmalar açmak çok üzücü. Yetkililer, karalama yapan öğrenciler yerine ciddi hak ihlallerine bulaşanları tutuklamaya odaklanmalı,” değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU