Safariye çıkan turistler fillerin psikolojisini bozuyor

Çok sayıda insan yakınlardaysa filler sürüdeki diğer üyelere karşı daha saldırgan bir tutum içine giriyor

Vahşi doğada görüntülenen 2 Afrika fili

Safari turu yapan turistlerin fillerin sağlığını bozduğunu, onları korkutup strese sokarak insanlara ve birbirlerine karşı saldırganlaştırdığını ortaya koyan yeni bir bilimsel araştırma yayımlandı.  

Güney Afrika’da yapılan ve 15 ay süren araştırmaya göre, turist grupları cipler içinde alana girip fotoğraf çekmeye başladığında fil sürüleri dinlendikleri ya da beslendikleri alanlardan uzaklaşıyor.

Öte yandan, çok sayıda insan yakınlardaysa filler sürüdeki diğer üyelere karşı daha saldırgan bir tutum içine giriyor.

Liverpool John Moores Üniversitesi'nden araştırmanın önde gelen yazarı Isabelle Szott, fillerdeki saldırganlığın turistlerin çokluğuna ve onlara yakınlığına paralel olarak arttığını ve erkek fillerin dişilere göre saldırganlığa daha meyilli olduğunu söyledi. Szott konuyla ilgili şunları ekledi:

 

“Hayvanları doğal ortamlarında gözlemlemek isteyen turistler, hayvanların huzursuz olmasına yol açan olası etkilerin farkında olmalı. Araştırma, bu tür olumsuz etkileri en aza indirmek için en iyi uygulama standartlarını araştırmalı.”

 

Bir tatil aktivitesi olarak hayvanlara binmenin hayvan zulmünü artırdığına yönelik farkındalığın artması nedeniyle son dönemde filleri vahşi doğada gözlemlemek tatilciler arasında giderek daha popüler oldu. İnsanların binmesi ya da eğlence amaçlı oynatmak için kancalı sopalarla eğitilen esir filler genellikle travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor.

Diğer yandan turizm yetkilileri, safari endüstrisinden elde edilen gelirlerin filleri ve onların yaşam alanlarını koruduğunu söylüyor.

Journal of Zoology isimli hakemli bilimsel yayında yer alan çalışmanın araştırmacılarından Szott, filler ve ziyaretçiler arasındaki çatışma olasılığını azaltmak için “Kişinin fillerle arasında olması gereken asgari uzaklığı gösteren vahşi yaşamı keşfe yönelik kılavuzların hazırlanması gerektiğini” önerdi.

Humane Society International/Afrika yaban hayatı müdürü Audrey Delsink ise The Independent'a şunları söyledi:

 

“Rehber veya turistler fillere çok yaklaşırsa, dişilerle fil yavrularının arasına girer veya onların çıkış yollarını keserse hayvanlar stres yaşayabilir. Fillerin olumsuz tepki vermelerine yol açan insanlar sorumsuzca davranıyor. Güvenli mesafe gözlemi gibi fillerin nasıl izleneceğini belirleyen katı kurallar uygulandığında yaban hayatı turizminin kendi başına sorun yaratmaması gerekir.”

 

Geçen yıl Alman bir turist, Zimbabve'de Mana Pools Ulusal Parkı'nda fotoğrafını çekmeye çalıştığı bir fil tarafından ezilerek hayatını kaybetmişti. 2017'de, Zimbabwe'nin turistik beldesi Victoria Falls'da bir tur rehberini ölümcül şekilde ezen eğitimli fil vurularak öldürüldü. Başka bir vakada ise bölgenin yerlisi bir adam fotoğraf çekmek için filleri açık alana sürmeye çalışınca öldürüldü. Doğu Hindistan’ın Orissa eyaletindeki vahşi fillerle selfie çekme modası da birçok ölümcül saldırıya yol açtı. Yetkililer, bu tür olayların artmakta olduğunu düşünüyor. Son dönemde fillerle selfie çeken birçok insan da ciddi yaralanmalara maruz kaldı.

Daha önce yapılan araştırmalar, vahşi yaşam turizminin gergedanlar dahil hayvanlarda korku, uyanıklık, saldırganlık, dikkat ve stres davranışına neden olduğunu bulmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU