Borsa İstanbul, 2020’deki tüm kayıplarını sildi

2019’u 114 bin seviyesinde kapatan, mart ayında 80 bin seviyelerine kadar gerileyen BIST 100 endeksi, gün içerisinde 115 bin puan seviyesini geçti

Fotoğraf: İsmail Ferdous/Bloomberg

Tüm dünyada yaklaşık 9 milyon insana bulaşan koronavirüsün ikinci dalgasının olup olmayacağı, olursa ekonomilerin nasıl etkileneceği en fazla konuşulan gündem maddesiyken Borsa İstanbul, yeni haftanın ilk işlem gününde, diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrıştı.

Gün ortasına doğru 115 bin seviyesini geçen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yıl içerisindeki tüm kayıplarını silmiş oldu. Endeks, 2019 yılının son işlem gününü 114 bin 424 puandan noktalamıştı.

Endeks, 22 Haziran’ı günlük yüzde 1,39 artışla 115 bin 190 puandan tamamladı.

22 Ocak günü ise tarihinin en yüksek seviyesi 124 bin 536'yı gören BIST 100, 83 bin seviyesine kadar gerilediği 23 Mart’tan bu yana da yüzde 37 değer kazandı. 

BIST 100, salgının Çin'den sonra Avrupa'da da görülmeye başladığı şubat ortalarında başlayan sert düşüşte son olarak 26 Şubat'ta 115 bin puanı görmüştü.

Borsa İstanbul'da bugün yaşanan yükselişte ABD'de görülen Halkbank davasına bakan savcı Geoffrey Berman'ın görevden ayrılması sonrasında Halkbank hisseleri öncülüğünde bankacılık hisselerine gelen alımlar etkili oldu.  Halkbank hisseleri yüzde 9'u bulan değer kazancı yaşarken bankacılık endeksindeki yükseliş ise yüzde 4'i buldu.

23 Mart’tan bu yana yükselişlerde ise hisse değeri yüzde 30’dan fazla yükselen BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. ile yaklaşık yüzde 28 artış gösteren Turkcell, başı çekti. 

ICBC Yatırım Araştırma Bölüm Müdürü Burak İşyar, konuyla ilgili Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede Borsa’daki rallinin yerel yatırımcı kaynaklı olduğunu söyleyerek, “Bu durum, küresel piyasalarda çöküş devam ederken Türk hisselerindeki düşüşün neden sınırlı olduğunu, benzerlerine göre neden daha iyi performans gösterdiğini açıklıyor” diye konuştu. 

İşyar, birçok yerel yatırımcının pandemi nedeniyle evde oturdukları süre boyunca yeni hesap açtığını da sözlerine ekledi.

Bu durumun devam edip etmeyeceğinin belirsiz olduğunu söyleyen Burak İşyar, “Borsa kazançlarını bir süre daha genişletebilir. Ancak aşırı ısındığı bir zamanda küresel bir haber akışı, kârı tersine çevirebilir” diye konuştu. 

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU