Arkeologlar, Stonehenge'in yanında Taş Devri'nden kalma, "hayrete düşüren" dev bir anıt keşfetti

Uzman, kazı alanının "bize neolitik atalarımızın yaşamları ve inançlarına dair yeni kavrayışlar sunduğunu" söylüyor

Arkeologlar Stonehenge'in yanında neolitik çağa ait "hayrete düşüren" dairesel bir anıt ortaya çıkardı.

Wiltshire'da ayakta duran ikonik taşlara sadece üç kilometre mesafedeki tarih öncesi bölgede, Durrington Duvarları taşlarının etrafında daire şeklinde 20 ya da daha fazla büyük oyuk bulunuyor.

10 metreden geniş ve 5 metreden derin olan oyukların içi, şekillerin 4 bin 500 yıldan daha önce, Durrington Duvarları yerleşimi inşa edildiğinde kazıldığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antik yerleşimin çevresinde iki kilometreden daha geniş bir daire oluşturan oyukların, kutsal alanın ya da taş yapıtla ilgili bir bölgenin sınırı olarak hizmet ettiği düşünülüyor.

St Andrews Üniversitesi'nden uzmanlara Birmingham, Warwick, Wales Trinity Saint David Üniversitesi ve Glasgow Üniversitesi'ndeki İskoç Üniversiteleri Çevre Araştırma Merkezi'nin de aralarında bulunduğu enstitülerden meslektaşları katıldı.

Üniversitenin Yer ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Richard Bates şunları söyledi:

Bir kez daha, uzaktan algılama ve dikkatli örneklemenin kullanıldığı çokdisiplinli bir çaba; hayal edebileceğimizden çok daha karmaşık bir toplumu işaret eden geçmişe dair bir kavrayış sunuyor bize.

Açıkça sofistike olan uygulamaların gösterdiğine göre bu insanlar doğal olaylarla o kadar uyumluydu ki bugün yaşadığımız modern dünyada bunu zar zor kavrayabiliyoruz.

Aynı okulda çalışan Tim Kinnaird şöyle konuştu:

Tortul dolgularda önceden bilinmeyen çevresel bilgilerin zengin ve büyüleyici bir arşivi var.

Optik olarak tetiklenmiş ışıldama profili oluşturma ve tarihlendirme sayesinde Stonehenge çevresinin son 4 bin yılının detaylı hikayesini yazabiliyoruz.

Keşfin duyurusu, koronavirüs nedeniyle yıllık toplanma iptal edilince bu yıl online gerçekleşen Yaz Gün Dönümü'nün ardından geldi.

English Heritage, 2000'den beri alana erişim sağlıyor. Fakat bu yıl, ziyaretçileri M.Ö. 3000'e ait Neolitik anıta seyahat etmemesi konusunda uyardı.

Stonehenge ve Avebury Dünya Mirası Alanı'nda çalışan National Trust arkeoloğu Dr. Nick Snashall, "şaşkınlık verici keşfi" selamladı.

Snashall şöyle söyledi:

Stonehenge'i inşaat edenlerin yaşadığı ve Durrington Duvarları'nda yiyip içtiği bu yer, Stonehenge'in daha geniş çevresinin hikayesini ortaya çıkarmanın anahtarı ve bu hayrete düşüren keşif, bize Neolitik atalarımızın yaşamlarına ve inançlarına dair yeni kavrayışlar sunuyor.

Hidden Landscapes ekibi, bu olağanüstü keşfi ortaya çıkarmak ve Stonehenge çevresinin hikayesinde yepyeni bir bölüm yazmak için en ileri arkeolojik saha çalışmasıyla eski ve güzel dedektiflik çalışmasını birleştirdi.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU