Bahar, farklı yerlerde renkli ritüellerle karşılandı... HDP Van ve Diyarbakır'da Nevruz kutlaması düzenledi

Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde kutlanan Bahar Bayramı etkinliklerine binlerce kişi katıldı. HDP'nin Van ve Diyarbakır'daki organizasyonunda Eşbaşkanlar konuştu

Diyarbakır'daki etkinlik Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda yapıldı

Diyarbakır'da Halkların Demokratik Partisi öncülüğünde düzenlenen Nevruz kutlamaları geniş güvenlik önlemleriyle gerçekleşti. Bağlar'da, Nevruz Parkı'ndaki kutlamalara gidenler 5 ayrı kontrol noktasından üst aramaları yapıldıktan sonra alana alındı. 
 


Kentin bazı noktalarına TOMA bekletildi, yaklaşık 7 bin polis görev yaptı. 
 


Nevruz kutlamalarında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Diyarbakır'da, Sezai Temelli ise Van'daki mitingde konuştu. Buldan konuşmasına cezaevindeki ve açlık grevindeki HDP'lileri selamlayarak başladı, 6 yıl önceki Nevruz kutlamasını anımsattı:  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"6 yıl önce Sayın Öcalan’ın mektubunu yine bu meydanda ben okumuştum. 6 yıl önce, bu meydanda hepimizin geleceğe dair barış umutları yeşermişti. Sevgili Sırrı Süreyya Önder ile birlikte bu meydanda milyonların şahitliğinde Sayın Öcalan’ın mektubunu okurken barışa, özgürlüğe, demokrasiye, adalete ve güvene olan duygularımız kabarmıştı. Ancak bugün o mektubu yok sayanlar ve Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok sayanlar, 5 Nisan 2015 tarihinde tecridi başlattılar... O gün o mektubu yok saymasalardı, tecridi başlatmasalardı, Dolmabahçe Mutabakatı’nı görmezden gelmeselerdi, inanın bugün bu ülkede hem barışın hem demokrasinin hem de özgürlüklerin önü açılırdı."

 




Sezai Temelli de Van'daki konuşmasında "Beka sorunu yok işsizlik sorunu var" dedi, 7 Haziran seçimlerine atıf yaptı:  

"İşte o gün Türkiye artık bir şeyler değişmeli demişti, artık bu devran böyle gitmez demişti. Tüm umudu sandıklara taşımıştık. Buna tahammül edemeyenler, daha 7 Haziran’dan önce bu halkın umuduna tuzaklar kurmuşlar, barışa tuzaklar kurmuşlar, çöktürme planları hazırlamışlar. 7 Haziran’a tahammül edemeyenler, bu ülkeye savaşı, zulmü, şiddeti dayattılar. Çöktürme planları yapanlar koca bir ülkeyi çökertti. "

 


7 Haziran seçimlerini hatırlatan Temelli 31 Mart seçimlerini işaret etti "Yerellerde iktidara geleceğiz" diyerek sandık çağrısı yaptı: 

"Sinevizyonlarda, sabah akşam bizi göstererek, bizi suçlayarak, Türkiye halklarını ve emekçilerini yanıltmaya çalışıyorlar. Ama Türkiye halkları HDP'ye sahip çıkacak. Büyük bir çöküntü yaşayan bu ekonomiye rağmen hala haksızlık, hukuksuzluk peşindeler. Hala halkın hakkını gasp etme peşindeler... Katılımcı bütçe yapacağız. Bütçe hakkımıza sahip çıkacağız. Bize mermi kaç para diye sormasınlar. Bizim mermiyle, silahla- savaşla işimiz yok! Biz barış istiyoruz... Bu yüzden HDP seçenektir... 31 Mart’a kadar bu Nevruz aşkı ve ateşiyle 7/24 çalışacağız; sandıklarımıza sahip çıkacağız... Bir oy çok şey değiştirir, unutmayın arkadaşlarım. Bir oy bile ziyan etmeyeceğiz."

Nevruz kutlamaları alanlarında sık sık 134 gündür açlık grevinde olan HDP Hakkari milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven için sloganlar atıldı. Tutuklu bulunan HDP milletvekilleri ve belediye başkanlarının adları tek tek okundu, alandakiler 'buradayım' diye cevap verdi.
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU