Çok sıcak çay içmek yemek borusu kanseri riskini ikiye katlıyor

60 derece ve üstünde içecek tüketenlerde kanser riski yüzde 90 daha fazla

Uzmanlar kanser riskini azaltmak için içmeden önce çayın soğumasını beklemeyi tavsiye ediyor

Conrad Duncan - The Independent

Çok sıcak çay içmenin yemek borusu kanseri riskini neredeyse ikiye katlayabileceğini gösteren yeni bilimsel çalışma yayımlandı.

Kanser uzmanları, günde 60 derece veya daha yüksek sıcaklıkta 700 mililitre çay tüketiminin yüzde 90 oranında hastalık riskiyle “bağlantılı” olduğunu buldu.

Çalışmanın önde gelen yazarı Dr. Farhad Islami, kanser riskini azaltmak için içmeden önce soğumasını beklemeyi tavsiye etti.

International Journal of Cancer adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada, İran’ın kuzeydoğusunda 40-75 yaşlarında 50 bin kişinin içme alışkanlıkları incelendi.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmayı gerçekleştiren ekip, “Sonuçlarımız, sıcak içecek tüketme ve yemek kanseri arasındaki ilişkiyi gösteren mevcut kanıtları büyük ölçüde güçlendirdi” vurgusunda bulundu.

Amerikan Kanser Derneği'nden Dr. Islami şunları söyledi:

 

“Birçok insan çay, kahve veya diğer sıcak içecekleri sever. Ancak, raporumuza göre çok sıcak çay içmek yemek borusu kanseri riskini artırabiliyor ve bu nedenle sıcak içecekleri içmeden önce soğuyuncaya kadar beklenmesi tavsiye edilir.”

 

Yemek borusu kanseri boğazdan mideye yiyeceği taşıyan kanalı etkileyen bir kanser türüdür.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, 2016'da 65 derecenin üzerinde çok sıcak içecekler içmeyi olası bir kanserojen olarak sınıflandırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sınıflandırma, özellikle Güney Amerika, Asya ve Afrika'da, geleneksel olarak çok sıcak şekilde tüketilen bir çay çeşidi olan mate’le ilgili çalışmalardan yola çıkılarak yapılmıştı. Ancak ajans, çalışmalarında içeceğin türüyle değil sıcaklığın kanserle ilişkili olduğunu belirtmişti. Bulgularının her tür çay için geçerli olduğunu öngörmüşlerdi. Yeni çalışmada ise, mate çayı değil, siyah çay incelendi.

İngiltere Ulusal Kanser Enstitüsü sağlık bilgi sorumlusu Georgina Hill araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

 

“Çayınızı içmeden önce biraz soğumasını bekler ya da soğuk süt eklerseniz, kanser riskini artırmamış olursunuz. Sigara içmemeniz, sağlıklı bir kiloda olmanız ve alkolü azaltmanız lehinize ihtimalleri artıracaktır.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU