PKK’ya karşı İran’la ortak operasyon bilmecesi

İki ülkenin İçişleri bakan yardımcıları görüştü. Türkiye’nin ortak operasyon açıklamasını İran ikinci kez yalanladı

İçişleri Bakanlığı İran'la ortak operasyona ilişkin olduğu belirtilen fotoğrafları paylaştı

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile İranlı mevkidaşı Hüseyin Zülfikari dün telefonda görüştü.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre görüşmede 18 Mart’ta iki ülke sınır hattında başlayan ortak operasyon ele alındı.

Görüşmeyle ilgili iki ülkenin İçişleri bakanlıklarından açıklama yapıldı. İki açıklamada da benzer ifadeler kullanıldı. Ancak bu açıklamaların ardından İran Genelkurmay Başkanlığı “ortak operasyon” haberini yalanladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Genelkurmayı ortak operasyonu yalanladı

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi "İran Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye ile hiçbir ortak operasyonu olmamıştır" ifadelerini kullandı.

Şikarçi İran ordusunun sınırda Türkiye ile herhangi bir askeri operasyona katılmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 18 Mart’taki operasyonu “PKK’ya karşı İran’la ortak operasyon yaptık” sözleriyle duyurmuştu. İran resmi haber ajansı IRNA ise İran ordusundan bir kaynağa dayandırdığı haberinde “Türkiye kendi doğu sınırında PKK’ya karşı operasyon yaptı. Ancak İran İslam Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri bu operasyona müdahil olmadı” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise aynı gün “Daha önce de yapıldı ama bu daha kapsamlı bir şey oldu” diye konuşmuştu.
 


İçişleri Bakanlığı’ndan İnce ile Zülfikari’nin görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada ise PKK’ya karşı ortak operasyon yapıldığına yönelik net ifadeler kullanılmadı. Açıklamada şöyle denildi:

“İnce ile Zülfikari'nin telefon görüşmesinde, Türkiye ve İran'ın güvenliği bozan suçlulara ve terör gruplarına karşı eş zamanlı operasyon yapılmasına ilişkin yaptıkları anlaşmaların hayata geçirilmesi konusunda gelinen noktadan memnuniyet duydukları dile getirildi.”

Açıklamada Türkiye ile İran’ın terörist gruplara ve uyuşturucu kaçakçılarına karşı mücadele doğrultusunda yürüttüğü iş birliğinin iki ülke halkının huzuru için önemli olduğu vurgulandı.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında “Eş zamanlı ve koordineli operasyonla ilgili Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rizai'nin bugün yaptıkları telefon görüşmesinde, operasyonun bir süre daha devam etmesi kararlaştırıldı” ifadeleri de yer aldı.

Ancak bu cümlede operasyonun hedefinin PKK mı yoksa uyuşturucu kaçakçıları mı olduğu yönünde bir ifade kullanılmadı.

İran Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Türkiye ile hiçbir ortak operasyon olmamıştır" denilmişti. 
 


İran ordusu ve İçişleri'nden farklı açıklamalar

İran ordusunun PKK’ya karşı ortak operasyonu yalanlamasına rağmen İran İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Türk İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasındaki ifadeler kullanıldı. 

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari, bölgede Türkiye ile İran'ın terörist gruplara ve uyuşturucu kaçakçılarına karşı mücadele doğrultusunda yürüttüğü iş birliğinin iki ülke halkının huzuru için önemli olduğunu vurguladı.

Zülfikari, Türkiye ve İran'ın güvenliği bozan suçlulara ve terör gruplarına karşı eş zamanlı operasyon yapılmasına ilişkin yaptıkları anlaşmaların hayata geçirilmesi konusunda gelinen noktadan memnuniyetini dile getirdi.

Görüşmede Zülfikari ve İnce'nin iki komşu ülkenin tüm alanlardaki iş birliğini devam ettirme konusunda kararlılıklarını vurguladıkları belirtildi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU