Isıtma sistemleri, insanın kökenine dair ipucu veriyor

ABD’de bulunan evlerin ısı değerleri, Kenya iklimiyle aynı

Araştırmacılar ABD'deki klimalı evleri, bir yıl boyunca gözlemledi

Wil Crisp - The Independent

Kuzey Karolina Devlet Üniversitesi’nden bir grup araştırmacıya göre, klima ayarları insanların kökenine dair ipuçları veriyor.

Araştırmacılar, Kuzey Amerika’da bulunan evlerdeki merkezi ısıtma sistemleri ve klimalarda yapılan ısı ayarlarını inceleyerek, bunların Kenya’nın batısında açık havada rastlanan iklimle aynı değerleri taşıdığını keşfetti. Çok sayıda homo sapiens fosilinin bulunduğu bölge, insanlığın beşiği olarak görülüyor.

Bitki biyolojisi ve felsefe üzerine çalışan profesör Michael Just’ın önderliğindeki araştırma ekibi, ABD’de yaşayan ve araştırma için gönüllü olan katılımcıların evlerine ısıyı ve nemi saat başı ölçen araçlar yerleştirdi.

Bir yıl boyunca bu evlerdeki ısı değerlerini takip eden araştırmacılar, bulgularını dünyanın farklı bölgelerindeki iklimlerle karşılaştırdı.

 



 

Dünyanın en köklü bağımsız bilim kuruluşu The Royal Society’nin yayımladığı araştırma, insanların milyonlarca yıl önceki atalarının yaşam koşullarını taklit ettiğini gösterdi.

Makalenin yazarlarından, uygulamalı ekoloji profesörü Rob Dunn, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu yalnızca bir ön rapor. Ancak bulgularımız, atalarımızın yaşadığı iklim koşullarını evlerimizde yarattığımızı ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, farklı bölgelerdeki bulgular arasında bazı küçük farklılıklar da bulunuyor.

Bunlara göre, Alaska’daki evlerin sıcaklığı, Güney Afrika’daki Namibya iklimiyle benzerlik gösterirken; Florida’da ölçülen sıcaklıklarsa Etiyopya’yla daha uyumlu.

Raporu hazırlayan akademisyenler, söz konusu verilerle bağlantılı olarak, merkezi ısıtma sistemleri üzerine ileride yapılacak çalışmaların bazı kültürel farklılıkları da ortaya çıkaracağını düşünüyor.

İnsanların atalarının iklim koşullarını taklit etmesinin enerji kullanımı üzerindeki etkisine dikkat çeken Dunn, sözlerini şu şekilde noktaladı:

 

“Umarım bu araştırma, klima ve merkezi ısıtma sistemlerine güç sağlamak için gerçekten ne kadar enerji harcamamız gerektiğine dair yeni bir tartışma başlatır.”

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU