ENKS ile PYNK’den ortak açıklama: Kısa zamanda yeni bir genel anlaşma imzalanacaktır

Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile Kürt Ulusal Birliği Partileri yayınladığı ortak açıklamada 2014 Duhok Anlaşması’nın temel alındığını yeni bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu

ENKS ile PYNK’den ortak açıklama / Fotoğraf: Twitter

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK), ABD’nin IŞİD’le mücadele uluslararası koalisyonunun temsilci William Roebuck arabuluculuğunda yürüttükleri ilk aşama birlik görüşmelerinin ardından bugün ortak bir açıklama yaptı.

Anlaşmanın Kürt birliğinin ilk tarihi adımı olduğu belirtilen açıklamada her iki taraf adına Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapılırken, varılan anlaşma için, “Daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur” nitelemesinde bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kısa bir süre içerisinde genel anlaşma imzalanacaktır”

Açıklamada, ENKS ve PYNK heyetlerinin 16 Haziran’da gerçekleştirdikleri görüşmede Kürtler arası birliğin sağlanması amacıyla yürütülen diyaloglarının ilk aşamasının tamamlandığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Heyetler bir ortak siyasi görüşe varmış ve 2014 Dihok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir. Kısa bir süre içerisinde yeni bir genel anlaşma imzalanacaktır.

Her iki heyet Suriye’de Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapmış ve bu adım, daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur.

Her iki heyet bu adımı, başta DAİŞ’e karşı tüm dünya adına yürüttükleri onurlu mücadelede canlarını feda eden Suriyeli gençler uğruna atmıştır.

Suriye Kürtleri arasındaki birlik görüşmeleri geçmişi

Birliğin ilk adımı, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve sonradan ismi Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak değiştirilen Rojava Yönetimi tarafından 11 Temmuz 2012’de imzalanan Erbil Anlaşması ile atıldı.

Ekim 2014’te Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Duhok kentinde atılan "Duhok Mutabakatı" ile birlik bir adım öteye taşındı.

Ancak anlaşma, ENKS’ye bağlı siyasi tutukluların serbest bırakılmaması, Erbil ve Duhok anlaşmaların uygulanmaması, Şam ile yakın ilişkiler, zorunlu askerlik ve askeri güçlerin aynı çatı altında birleştirilememesi gibi nedenlerle yürürlüğe girememişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU