Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev istifa etti, yerine gelen Tokayev: Başkentin adı Nursultan olsun

28 yıldır ülkeyi yöneten Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev istifa etti. Geçici olarak yerine gelen Kasım Cömert Tokayev’in ilk sözü “ülkenin başkentinin adı Nursultan olmalı” oldu

Nazarbayev'in yerine gelen Tokayev, daha önce başbakanlık ve dışişleri bakanlığı görevlerini üstlenmişti / Fotoğraf: Reuters

28 yıldır ülkeyi yöneten Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev istifa etti. Geçici olarak yerine gelen Kasım Cömert Tokayev’in ilk sözü “ülkenin başkentinin adı Nursultan olmalı” oldu

Dün (19 Mart 2019) televizyonda halka hitap eden Nazarbayev, 28 yıllık görevini “yeni nesil liderlerin iktidara gelmesini sağlama konusunda geleceğe olan güvenim tam” sözleriyle bıraktı. 

 

 

Halefi Kasım Cömert Tokayev’i ülkenin ekonomisini ve politikasını tanıyan güvenilir bir kişi olarak nitelendiren Nazarbayev, liderlik konusunda “dürüst, sorumlu ve vazgeçilmez biri” olduğunu söyledi.

“Başkentin adı Nursultan olsun”

Öte yandan Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev yemin ederek geçici cumhurbaşkanlığı görevine başladı. Yeni Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkenin başkentinin adının Nursultan olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Tokayev, Nazarbayev’in fikirlerinin siyasi kararlarda anahtar faktör olacağını belirtti.

Tokayev kimdir?

Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden mezun olan Tokayev, bağımsızlığın ilk yıllarında dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Başbakan yardımcılığı, başbakanlık görevlerinin ardından Senato Başkanı olarak atandı.

 

 

Nazarbayev’in siyasi yaşamı

Nazarbayev 1962'de Komünist Parti'nin gençlik kollarına girerek parti çalışmalarına katıldı.

1967'de mezun olduğunda danışmanlık yaptığı Karagandi Metalurji İşletmesi'nin bulunduğu bölgede 1976'da Karagandi Bölgesel Parti Komitesi'nin ikinci sekreteri oldu.

1984'te Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başbakanı oldu. 1989'da Kazak Komünist Partisi Genel Sekreterliği'ne getirildi.

"Prestroika" denilen yeniden yapılanma dönemini başlatan SSCB Başkanı Mihail Gorbaçov, kendisinden sonra en güçlü ikinci kişi olarak gördüğü Nazarbayev'e Başkan Yardımcılığı önerdi. Ancak o bu teklifi kabul etmedi.

1990'da Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin Politbüro üyesi oldu. Gorbaçov'a karşı başarısız darbe girişimini destekledi, 1991'de görevinden istifa etti.

Rusya liderleriyle sürdürdüğü iyi ilişkiler Vladimir Putin dönemine kadar sürdü. 1991'de Boris Yeltsin'e yönelik darbe girişimi karşısında Yeltsin'i destekledi. Aynı yıl Sovyetler Birliği dağıldı.

 

 

Nazarbayev, Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Kazakistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi sonrası 28 yıl boyunca ülkesinin lideri oldu.

Kazaklar arasında popüleritesini koruyan Nazarbayev, yönetimi boyunca ekonomik reformlara ağırlık verdi.

Anayasayı ve başkenti değiştirdi

Nursultan Nazarbayev, Aralık 1991'de bağımsız Kazakistan'ın ilk Devlet Başkanı oldu.

1991'den sonra 1999 ve 2005'te yedişer yıllık süreler için girdiği seçimlerden de galip çıktı.

Üst üste iki kez devlet başkanlığına aday olmaya izin veren Kazakistan Anayasası'nı 2007'de değiştirdi. Seçim süresi yedi yıldan beş yıla indirildi.

Böylece Nazarbayev 2011 ve 2015 seçimlerinde de aday oldu, görevini sürdürdü.

1997'de de Almatı yerine Astana'yı başkent yaptı.

Türkiye için arabuluculuk yapmıştı

Nursultan Nazarbayev, 2015'te Türkiye'nin bir Rus uçağını düşürmesi ile meydana gelen krizde devreye girmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e giden mektubun yazılması ve kabul edilmesi sürecinde rol oynamıştı.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sayın Nazarbayev dostluğunu gösterdi, müteşekkiriz" demişti.

Nazarbayev, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası da Türkiye'nin yanında yer aldığını açıklamış ve Ankara'yı ziyaret eden ilk devlet başkanı olmuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU