Mansur Yavaş'ın açtığı dava sonuçlandı, AK Parti'li ve MHP'li üyelerin aldığı kararın yürütmesi durduruldu

Ankara 9. İdare Mahkemesi, öncelikli projelerin mevcut bütçe imkanları ile karşılanamayacağını ve meclisin verdiği “ret” kararının kamu yararı ile hizmet gerekleri yönünden hukuka uygun olmadığını belirtti ve ABB Meclisi'nin kararının yürütmesini durdurdu

Fotoğraf: Twitter

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın göreve başlar başlamaz “Bunlar acil konular. Yapılmazsa afet olur, sel olur” diyerek Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirdiği ve reddedilen “su altyapısı kredisi” konusunda mahkemeden karar çıktı. 

Ankara 9. İdare Mahkemesi, öncelikli projelerin mevcut bütçe imkanları ile karşılanamayacağını ve meclisin verdiği “ret” kararının kamu yararı ile hizmet gerekleri yönünden hukuka uygun olmadığını belirtti.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ASKİ’ye verilecek krediyi reddettiği karar hakkında, telafisi güç ve imkânsız zararların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

AK Parti ve MHP komisyonda kabul etmişti

Toplum sağlığını ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren konu ile ilgili acil kredi talebi ilk başta AK Parti ve MHP'li üyelerin çoğunlukta olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi.

Ancak komisyonda kabul edilen karar, Yavaş'ın tüm uyarılarına rağmen aynı üyelerin birden fikir değiştirmesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedildi.

Veto da reddedildi

Yavaş'ın ret kararını veto etmesine rağmen bir sonraki mecliste de yine ret kararı verildi. Bunun üzerine Yavaş konuyu mahkemeye taşıdı.

Bu süreçte, nkara'da yoğun yağış ve altyapı eksikliği nedeniyle birçok su taşkını vakası yaşandı. Yalnızca son 5 günde meydana gelen yağışlarda 1000'den fazla ev ve iş yerini su bastı; yağışın olduğu günlerde Başkent 153 hattına 5000'den fazla talep ve şikâyet geldi.

Yavaş'ın mahkemeye taşıdığı konu Ankara 9. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemeye ODTÜ ve Hacettepe Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinin hazırlayıp sunduğu değerlendirme raporunda Tatlar Arıtma Tesisi ile ilgili, hali hazırda tesise gelen atık su debisinin tesis kapasitesinin iki katı düzeyinde olduğunu ve bu durumun gerek sulama gerekse içme suyu açısından ciddi riskler doğurduğu belirtildi.

Mahkeme kayıtlarında, diğer altyapı projeleri ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne önceliği çok yüksek 14 tedbirin alınması gerektiğine dair yazısı da yer aldı.

Mahkemeye, ASKİ Genel Müdürlüğü'nün bütçe gelirleri ile giderleri arasında eksi 277 milyon 890 bin 605 TL fark bulunduğu ve mevcut bütçe imkânlarının projeleri yapmak için yeterli olmadığı sunuldu.

Sözcü'nün haberine göre, Ankara 9. İdare Mahkemesi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylanmasına rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedilen kredi talebi hakkında kararını verdi ve öncelikli projelerin mevcut bütçe gelirleri ile karşılanamayacağının açık bir şekilde görüldüğünü belirterek meclis kararının kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünde hukuka uygun olmadığına hükmetti.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU