Rahip Brunson, Yeni Zelanda katliamcısı Tarrant ile görüştüğü iddiasını yalanladı

İki camiye saldırıp 50 kişiyi öldürülen Brenton Tarrant ile Türkiye'de görüştüğü iddiasını yanıtlayan Brunson "Söylentiler kamuoyunu Hristiyanlara karşı kışkırtma amacı taşıyor" dedi

Tutukluluğu ABD ile Türkiye ilişkilerinde krize neden olan Rahip Brunson Ekim 2018'de tahliye edilmişti / Fotoğraf: AA (Arşiv)

Yeni Zelanda'da iki camiye yaptığı saldırılarla 50 kişiyi öldüren Brenton Tarrant'ın 2016'dan itibaren Türkiye'de toplamda 43 gün geçirdiği ortaya çıkmıştı. Tarrant'ın, Türkiye'de bulunduğu süre zarfında Rahip Brunson'u ziyaret edip etmediğinin araştırıldığı bilgisi; emniyet kaynaklarına dayandırılan bir iddia olarak medya kuruluşlarında yer buldu. 

Tarrant'ın, Hristiyanlar için kutsal sayılan İzmir'e giderek hacı olduğu, bu süre zarfında da radikal sağcı hristiyan gruplarla görüştüğü de iddialar arasındaydı.

Hakkında Yeni Zelanda Katliamını gerçekleştiren Brenton Tarrant ile Türkiye'de buluştuğu yönünde araştırma yapıldığı iddialarının yanı sıra İzmir'de varlığından söz edilen aşırı sağcı Hristiyan gruplara ilişkin de konuşan Brunson, söylentileri "fantastik bir dünyanın ürünü" olarak tanımladı.

Konuya ilişkin demecini Amerika'nın Sesi'ne veren Brunson, isminin Tarrant'la ilişkilendirilmesini medya organlarının bir çabası olarak değerlendirdi:

"Eşim ve ben 25 yıl boyunca Türkiye’de bir amaç için yaşadık: Müslümanlar’a İsa Mesih’in sevgisini göstermek. Orada yaşadığımız bütün adaletsizlik ve zulme rağmen Türkler’i hala seviyoruz. Yeni Zelanda’da camilere yapılan terör saldırısı bizim savunduğumuz bütün değerlere aykırıdır ve bu eylemi kınıyoruz. Bazı medya organlarının şahsımı bu terör saldırısı ile ilişkilendirmesi iğrenç bir çabadır.”

"Tarrant ile hiçbir zaman görüşmedim"

Tarrant’la bir görüşmesi olmadığını söyleyen Brunson, Tarrant'ın Türkiye'yi son ziyareti sırasında kendisinin gözaltında olduğunu hatırlattı.

"Polis izimizi sürüyordu. Eğer herhangi bir bağlantı olsaydı şimdiye kadar bunun çoktan kullanılmış olacağından emin olabilirsiniz. Tüm telefon kayıtlarım ve hareketlerimi takip eden HTS kayıtları yakından incelendi. Onunla hiçbir zaman görüşmedim.” 

Brunson, kendi üzerinden ortaya atılan iddiaların İslam kamuoyunu, Hristiyanlara karşı kışkırtma amacı taşıdığını ileri sürdü.

“Tarrant, Hristiyan olduğu iddiasında değil. Neden Türkçe dilinde faaliyet gösteren kilisemizi ziyaret etsin? Hem Suriye sınırında hem İzmir’de çok sayıda mülteciye yardım etmek dahil, Müslümanlar’a karşı sevgimize dair uzun bir geçmişe sahibiz. Bizimle bağlantılı öyle bir yapı olmadığı gibi Türkiye'nin devlet organları, emniyeti, istihbarat örgütü her şeyi izlerken bu radikal gruplarla mücadelede yetersiz kaldıklarını ifade etmek anlamına gelir ki bu da kabul edilemez.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rahip Brunson kimdir?

1968 doğumlu olan Andrew Brunson, ABD vatandaşı. Eşi Norine Brunson ve çocuğu Jacqueline Furnari ile birlikte 23 yıl boyunca Türkiye'de yaşadı. Pastör Andrew Craig Brunson, İzmir'de "terör örgütü adına suç işlemek ve casusluk" suçlamalarıyla, Ekim 2016'da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı. Aralık 2016'da ise FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklandı. "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Brunson'un tutuklanması ABD ile Türkiye arasında diplomatik krize yol açtı. Temmuz 2017'deki duruşmada Brunson'ın tutukluluğu ev hapsine çevrildi. Ekim 2018'de serbest bırakılan Brunson, ülkesi Amerika'ya döndü.

DAHA FAZLA HABER OKU