New Mexico’da İspanyol sömürge valisinin heykelini yıkmak isteyen bir eylemci vuruldu

ABD'nin New Mexico eyaletinde sömürge valisi Juan Onate Salazar'ın heykelinin kaldırılması için düzenlenen protestoda, bir kişi silahlı sivil milislerce vurularak yaralandı

Albuquerque Belediye Başkanı saldırıyı kabul edilemez ve rezilce diye niteledi (AP)

ABD'nin New Mexico eyaletine bağlı Albuquerque kentinde, eyaletin bulunduğu bölgenin eski sömürge valisi Juan Onate Salazar'ın heykelinin kaldırılması için düzenlenen protestoda, bir kişi silahlı sivil milislerce vurularak ağır yaralandı.

Albuquerque polisi sözcüsü Gilbert Gallegos, heykelin kaldırılması için protesto düzenleyen kişilerden birinin, alana ağır silahlarla gelen gruptaki milis üyesi tarafından silahla vurulduğunu açıkladı.

Hastaneye kaldırılan yaralının sağlık durumun kritik ancak stabil olduğu açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylemciler heykelin etrafına zincir geçirmiş ve yıkılması için tezahuratlar yapmış, bir eylemci de kazmayla heykele vurmuştu.

Washington Post gazetesi eylemcilere yönelik saldırıdan silahlı yerel milis grubu ""New Mexico Sivil Muhafızları" olduğunu duyurdu.

 Albuquerque polisi olaya karışan kişilerin gözaltına alındığını açıkladı. Yerel yetkililer Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile birlikte olayı soruşturduklarını duyurdu.

"Boyun eğmeyeceğiz"

Albuquerque Belediye Başkanı Tim Keller olayla ilgili yaptığı açıklamada, saldırıyı "trajik, korkunç ve kabul edilemez bir şiddet eylemi" olarak niteledi.

Keller  "Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı topluluğumuz bizi bölmeye ve susturmaya çalışan böylesi eylemlere boyun eğmeyecektir. Yüreklerimiz kurban ve onun yakınlarıyla, ayrıca bu gece burada hayatı yok yere tehdit edilen tüm insanlarla birlikte. Bu heykel artık kamu güvenliğini ilgilendiren acil bir mesele haline gelmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Eyalet Valisi Michelle Lujan Grisham da, olaydan protestocuları tehdit eden silahlı grubun sorumlu olduğunu vurgulayarak, "Bu saldırıyı yapanlar tek tek tespit edilecek, soruşturulacak ve adalet önünde sonuna kadar hesap verecekler. New Mexico'da böyle umarsız ve şiddet dolu bir retoriğe yer yok" değerlendirmesinde bulundu.

Albuquerque Emniyet Müdürü Michael Geier "Bu şiddeti milis gruplarının kışkırttığı haberini alıyoruz. Bu doğruysa sorumlulara federal düzeyde suç olan nefret grubu da dahil en yüksek düzeyde suçlamalar yöneltilecek" dedi

Albuquerque Belediye Başkanı Tim Keller, olayla ilgili yaptığı açıklamada, saldırıyı "trajik, korkunç ve kabul edilemez bir şiddet eylemi" olarak niteledi.

Keller  "Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı topluluğumuz bizi bölmeye ve susturmaya çalışan böylesi eylemlere boyun eğmeyecektir. Yüreklerimiz kurban ve onun yakınlarıyla, ayrıca bu gece burada hayatı yok yere tehdit edilen tüm insanlarla birlikte. Bu heykel artık kamu güvenliğini ilgilendiren acil bir mesele haline gelmiş durumda" ifadelerini kullandı.

24 yerlinin ayağının kesilmesi emrini vermişti

Albuquerque Müzesi önünde bulunan ve on yıllardır tartışma yaratan bronz heykel, bir süredir protestoların odağı haline gelmişti. Güney ve Kuzey Amerika'nın 16. yüzyılda İspanyollar tarafından işgalinin mimarlarından Salazar bölgedeki işgal ve sömürge yönetimi sırasında yerli nüfusa yönelik gaddarlığıyla tanınıyor.

Onate'nin, yeğeninin öldürülmesi sonrası 24 Amerikan yerlisi savaşçının ayağının kesilmesini emrettiği de belirtiliyor.

ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetmesinin ardından, ırkçılık karşıtı protestolar ülke geneline yayılmış, farklı eyaletlerde sömürge ve kölecilik dönemlerinin tarihi kişiliklerinin heykellerinin kamusal alanlardan kaldırılması gündeme gelmişti.

 

Independent Türkçe, AA, AP, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU