Dünya’nın manyetik alanını insanlar da hissedebiliyor

Göçmen kuşlar, yönlerini Dünya’nın manyetik alanı sayesinde buluyor. Yeni araştırmalar, insanların da benzer bir hisse sahip olduğunu işaret ediyor

Bilim insanları yön bulma fonksiyonun insanın bilinçaltı seviyesinde hala çalıştığını belirtiyor (Twitter)

Yapılan yeni bir araştırma, insanların hayvanlar gibi manyetik alan algısına sahip olduğunu ve bu gizli “6. his" sayesinde yönlerini bulabildiğini gösteriyor.

Göçebe atalarımız insanlardaki bu doğal “pusula” sayesinde kaybolmadan yönlerini bulabiliyordu. Bu fonksiyonun bilinçaltı seviyesinde hala çalıştığını belirten araştırmacılar, göçmen kuşlar, deniz kaplumbağaları, kelebekler ve balıklar gibi insanların da Dünya'nın manyetik alanını hissettiğine dair bugüne kadarki en güçlü bulgulara sahip olduklarını belirtiyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. Joe Kirschvink’in başkanlık ettiği araştırmaya katılan 30’dan fazla gönüllü, Dünya’nın hareket halindekine eşdeğer manyetik bir alana maruz bırakıldı. Denekler, elektromanyetik alanların karışmasını engelleyen bir “kafes”e oturtuldu ve Dünya’nın manyetik alanının bir benzeri elektrik akımı bobinlerden geçirildi. Araştırma sırasında alanın yönü daha sonra değiştirildi. 

Gönüllülerin manyetik alan değişimine maruz kaldıklarını fark etmemesine rağmen beyne ait elde edilen elektriksel akım kayıtları, olumlu yanıt alındığını gösterdi.

ENeuro adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma hakkında bilgi veren bilim insanları, “Elde ettiğimiz sonuçlar, insan beynin manyetik alan reseptörlerinden gelen doğrudan girdileri topladığını ve titizlikle işlediğini gösterdi” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU