Bilim insanlarının hesabına göre, Samanyolu’nda iletişim kurabileceğimiz 36 uzaylı medeniyeti var

“Epey uzakta olmalılar. Hesapladığımız en yakın mesafe 17 bin ışık yılı”

Steven Spielberg'ün E.T. The Extra-Terrestrial filmi, Dünya'ya sıkışıp kalan bir uzaylının insanlarla etkileşimini konu alıyordu (IMDb)

Yeni hesaplamalara göre galaksimizde, diğerleriyle iletişim kurabilecek yetkinliğe sahip 30’dan fazla uzaylı medeniyeti var.

Uzmanlar, hesaplamanın Dünya dışı yaşama dair bilgiler sunmakla kalmayıp, kendi geleceğimize ve evrendeki yerimize de ışık tutabileceğini söylüyor.

Hakemli bilim dergisi Astrophysical Journal’da yayımlanan makalenin yazarlarından, Nottingham Üniversitesi'nde astrofizik profesörü Christopher Conselice, “Akıllı yaşamın Dünya benzeri gezegenlerde oluşacağı varsayımından yola çıktık” dedi ve ekledi:

Buralarda birkaç milyar yıllık yaşamın kendiliğinden, evrimin doğal parçası olarak gelişmiş olması gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Conselice’in aktardığına göre Astrobiyolojik Kopernik İlkesi olarak bilinen varsayım, koşulların uygun olduğu sürece kimyasal reaksiyonlardan yıldız olulşumuna kadar her şeyin meydana gelebileceğini öngörüyor.

Conselice ayrıca, spekülatif bir teori olduğunu da kabul ederek, uzaylıların Dünya’daki yaşamla görünüşte benzer olacağını söyledi:

Onları görsek şoka girmezdik.

Dünya'da olduğu gibi yıldız oluşumundan 4,5 ila 5,5 milyar yıl sonra yaşamın geliştiği varsayılarak, bugün Samanyolu’nda 4 ila 211 medeniyet bulunduğu hesaplandı. En olası rakam ise 36 olarak belirlendi.

Öte yandan Guardian’ın haberine göre ekip, medeniyetimizin iki yönlü iletişim için en az 6 bin 120 yıl daha hayatta kalması gerektiğini de vurguladı. Conselice, sözlerini şöyle sürdürdü:

Epey uzakta olmalılar. Hesapladığımız en yakın mesafe 17 bin ışık yılı.

Independent Türkçe, The Guardian

 

DAHA FAZLA HABER OKU