Görme engelli adam, sadece köpeklerin desteğiyle yarışı tamamlayarak tarihe geçti

Yarışmacı Panek ekibiyle birlikte görme engellilere kılavuzluk etmeleri için 18 aylıktan itibaren Labrador ve Alman çoban köpeklerini eğitiyor

Thomas Panek 2015'ten bu yana görme engellilere kılavuzluk etmeleri için Labrador ve Alman çoban köpeklerini eğitiyor / Fotoğraf: Guiding Eyes for the Blind/Facebook 

25 yıl kadar önce görme yeteneğini kaybeden koşucu Thomas Panek, ABD'deki 21 kilometrelik Yarı New York Maratonu’nu 2 buçuk saatten daha kısa bir sürede tamamladı.

Koşu esnasında sürekli yanında bulunan Gus isimli altın Labrador köpeği ve diğer birkaç köpeğin yardımıyla yarışı tamamlayan Panek, madalyasıyla ve köpeğiyle kameralara poz verdi.

2017’de “Görme yetimi kaybettiğimde koşmaya korkuyordum” diyen Panek, bu duruma alıştıktan sonra tekrar koşmaya başlayabildiğini ancak insanların rehberliğinde koşmanın onun için yeterli olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Panek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Birçok kişi koşu kulüpleriyle birlikte koşsa da, günün sonunda kendinizle yarışıyorsunuz. Ve başka bir kişiye uyarak koştuğunuzda o yarış artık sizin olmaktan çıkıyor. Bağımsızlık pek öyle bir şey değil.”

Panek bu yüzden kendisi de görme engelli olan ve koşmak isteyen eski bir denizci Richard Hunter’ın önerisiyle 2015 yılında Running Guides programına başladı.

O zamandan beri Panek, ekibiyle birlikte görme engelli insanlara kılavuzluk etmeleri için 18 aylıktan itibaren Labrador ve Alman çoban köpeklerini eğitiyor. 
 


Panek’in başkanı olduğu "Guiding Eyes for the Blind" isimli grup yarış sonrasında Facebook’ta şu postu paylaştı: 

“Tarih yazıldı! #GoodBoyGus (#İyiÇocukGus) United Airlines NYC Yarı madalyasını kazandı ve şimdi emekliliğe adım atacak. Bu başarılı yarış için Thomas’a ve tüm Running Guides ekibine tebrikler!”

Grubun, görme engelli ve görme bozukluğu olan insanlara mükemmel şekilde yetiştirilmiş ve eğitilmiş köpekler sağlayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğu kaydedildi.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU