Demokrasi yürüyüşünün startını veren HDP: Asla geri adım atmayacağız

Halkların Demokratik Partisi'nin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” Hakkari'den başladı. Eş Genel Başkan Sancar, yürüyüşlerinin adalet ve Kürt sorununun çözümü için olduğunu söyledi

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Darbe karşı demokrasi yürüyüşü” sloganıyla Ankara’ya yapacağı yürüyüşün Hakkari kolu yola çıktı. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’nin MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri ve partililer, yürüyüşün startı için sabah saatlerinde parti binasına geçti.

Yürüyüş öncesi parti binası önünde açıklamalarda bulunan Sancar, polis ablukasına tepki göstererek, "Bir araya gelmemize bile izin vermiyorlar. Ancak biz yürekten bağlıyız. Kimse birliğimizi bozamaz. Yüreklerde de sokaklarda da birlikte olacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kürt sorunu şiddetle çözülmez”

Yürüyüşlerinin darbeye karşı demokrasi yürüyüşü olduğunu belirten Sancar, "Darbecilik, halkın iradesini gasp etmektir. Halkı zulüm altına almaktır. Darbe sadece tankla, topla yapılmaz. Darbe yargıyı kullanarak, iktidarın imkanlarını kullanarak da yapılır. Her darbecinin ilk işi halkın iradesini gasp etmektir" diye konuştu. 

Sancar, demokrasinin vazgeçilmez şartının halkın iradesine sahip çıkmak olduğunu belirterek kayyum politikasının en büyük darbe olduğunu söyledi.

Kürt sorunun bomba, tank, şiddet ve hapisle çözülemeyeceğini aktaran Sancar, “Gelin el ele verelim. Onurlu bir barış için yürüyelim, Kürt sorunun demokratik çözümü için yürüyelim. Bu ülkenin bütün halkları eşit bir şekilde yaşasın diye hep birlikte yürüyelim” ifadelerini kullandı.

Buldan: Yürüyüşümüzden asla geri adım atmayacağız

“Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün Edirne kolu için İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde bir araya geldi. Eş Genel Başkan Pervin Buldan burada partililerin katılımıyla açıklama yaptı.  

Buldan da, "demokrasi yürüyüşü" öncesi Silivri'de yaptığı açıklamada, yürüyüşlerinin Türkiye halklarına dair olduğuna işaret ederek, "Bu ülkeye barış, özgürlükler, demokrasi gelene kadar bu yürüyüş devam edecektir" dedi. 

Yürüyüşün darbeye karşı bir yürüyüş olduğunu belirten Buldan, "Asla bizi kararlı yürüyüşümüzden geri adım attıramayacaktır. Biz bu kadar değiliz. Biz binleriz, milyonlarız. Türkiye'nin birçok kentine giriş ve çıkışları yasaklayarak,anayasaya aykırı bir şekilde meşru olmayan, demokratik olmayan kararlar aldınız. HDP'yi asla halkla buluşturmamak için aldığınız tedbirler, halkımızla bir araya gelmemize engel olamayacaktır” diye konuştu.

“Bu yürüyüş aynı zamanda Osman Kavala içindir”

"Bu yürüyüş sadece Demirtaş ve Yüksekdağ için değildir" diyen Buldan, yürüyüşün aynı zamanda Türkiye halklarının geleceğine dair olduğunu vurguladı.

Yürüyüşün barış içerisinde özgürlük ve demokrasiyle bir arada yaşamak için olduğunu belirten Buldan, şu ifadeleri kullandı:

Barış, demokrasiden, Demirtaş'tan, Yüksekdağ'dan bu kadar korkulmaz. Onlar milyonların iradesidir. Bu yürüyüş aynı zamanda Osman Kavala içindir. Bugün AKP hükümeti tarafından açlığa, yoksulluğa, sefalete maruz bırakılan milyonlar içindir. Bu yürüyüş devam edecektir. Bu ülkeye barış, özgürlükler, demokrasi gelene kadar bu yürüyüş devam edecektir.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da 3 yıl önce yürümüştü 

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 14 Haziran 2016’da ‘casusluk’ iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırılması ve tutuklanmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara'dan başlayan 'Adalet Yürüyüşü' 24 gün, 432 kilometre sürmüştü.

Kılıçdaroğlu yürüyüş kararını, 14 Haziran 2017'de Millî İstihbarat Teşkilatı'na ait TIR'ların görüntülerini Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'a verdiği suçlamasıyla yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yirmi beş yıl hapis cezası alması ve tutuklanmasına kararı verilmesi sonrasında almıştı.

Yürüyüş, 15 Haziran 2017'de Ankara'da Güven Park'ta başladı ve 9 Temmuz 2017'de Maltepe'de sonlanmıştı. 420 kilometrelik yolu 25 günde yürüyen Kılıçdaroğlu, yürüyüşün sonunda Maltepe'de bir miting de düzenlemişti.

Yürüyüş boyunca yürüyüş rotasına gübre dökülmesi, yürüyenlere taşlı saldırıda bulunulması gibi çeşitli olaylar yaşanmıştı.
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU