Yeni Zelanda'dan Erdoğan'a: Katliam görüntülerini mitinglerde kullanmanız yanlış

Saldırı sonrası Yeni Zelanda Meclisi’nin ilk oturumunda Kuran-ı Kerim okundu. Başbakan Ardern Tarrant'ın ününe katkıda bulunmamak için saldırganın adını anmayacağını söyledi, Dışişleri Bakanı Erdoğan'ın mitinglerde saldırı anını izletmesine tepki gösterdi

Yeni Zelanda Başbakan Jacinda Ardern, Christchurch'teki cami saldırılarını gerçekleştiren Brenton Tarrant'ın kötü ününe katkıda bulunmamak için asla adını anmayacağını söyledi. Bunun yerine saldırıda yaşamını yitiren 50 kişinin anılmasını isteyen Ardern, "Biz Yeni Zelanda'da ona hiçbir şey vermeyeceğiz, hatta adını bile" dedi. 

Ardern, Christchurch'te gerçekleştirilen cuma günkü saldırıların ardından ilk kez parlamentodaki oturumda konuştu ve konuşmasına milletvekillerini Arapça selamlayarak başladı. Yas tutan Müslüman toplumuna seslendi:

"Sizin kederinizi tahmin bile edemeyiz ama her aşamada yanınızda olabiliriz"

Saldırıların ardından toplanan meclisin ilk oturumunda, hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okudu. Kuran tilaveti, daha sonra Tahir Navaz tarafından İngilizceye çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Yeni Zelanda Meclisi'nde Kuran okunmasını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tebrik etti.  
 


Aynı oturumda Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters da söz aldı. Katliam görüntülerini bulanıklaştırılmış bir biçimde seçim mitinglerinde gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a tepki gösterdi. Peters, bu durumun Yeni Zelandalıları tehlikeye attığını söyledi:

"Bu ülkeyi yanlış yorumlayan bu tür her şey Yeni Zelanda halkının geleceğini, güvenliğini ve yurt dışındaki insanlarımızı tehlikeye atıyor ve tamamen haksız bir durum"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peters, saldırıdan sonra ülkelerini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Erdoğan'ın görüntüleri seçim kampanyasında kullanmasının yanlış olduğunu söylediğini de aktardı.

Görüntüleri seçim mitinglerinde bulanıklaştırılmış bir şekilde gösteren Erdoğan Çanakkale Zaferi'nin 104. yılı için düzenlenen törende, "Dedeleriniz geldi, kimi ayaklarının üzerinde kimi tabutla geri döndü. Aynı niyetle gelecekseniz bekleriz. Sizi de dedeleriniz gibi uğurlayacağız. İstanbul'u Konstantinapol yapamayacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.
 



 

DAHA FAZLA HABER OKU