Cezayir muhalefetinden orduya çağrı: Anayasal bir rol oynayın

Aralarında Cezayir hükümetinden eski isimlerin de olduğu muhalifler ortak bir bildiri yayınladı: Buteflika’yı 28 Nisan’da görevden ayrılmaya davet ediyoruz

Cezayirli göstericiler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor (Fotoğraf: AFP)

Cezayir’de siyasi liderlerden ve muhalif isimlerden oluşan yeni bir grup, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın görev süresinin biteceği tarih olan 28 Nisan’da koltuğu bırakması için çağrıda bulundu.

Reuters’ın aktardığı bilgiye göre grup, orduyu halkın seçimine müdahale etmeden anayasal bir rol oynamaya davet etti.

Grubun açıklamasında hükümetin istifası istenirken, geçiş döneminin sonunda seçime gidilmesi istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, Cezayir Doktorlarının Bağımsız Koordinasyonu adlı topluluk, meslektaşlarını Cezayir Kurtuluş Günü’nde gösterilere katılmaya ve Cumhurbaşkanı Buteflika’nın görev süresini uzatmasına karşı çıkmaya davet etti.

Geçtiğimiz hafta Cezayirli doktorlar, eğitim sendikaları tarafından düzenlenen yürüyüşlere benzer bir adım atarak birkaç günlük grev yapmışlardı.

Ordu: Sorunlar çözümsüz kalmaz

Cezayir Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Kayid Salih, ülkenin sorunlarının ne kadar karmaşık olursa olsun çözümsüz kalmayacağını söyledi.

Salih, Savunma Bakanlığı'nın yayımladığı konuşmasında, "Sorunlar ne kadar karmaşık ve içinden çıkılmaz hal alırsa alsın bunlara uygun bir çözüm bulunacaktır. En kısa zamanda bu çözümleri bulmak için sorumluluk ruhu taşımamız gerektiğinin farkındayız" dedi.

Cezayir'in her zaman bu sorunların üstesinden geleceği yönünde bir umut olduğunu aktaran Salih, halk hareketinin barışçıl olduğu yönünde ise şu ifadeleri kullandı:

"Cezayir halkı, içinde bulunulan bu şartlarda, derin bir bilinçten kaynaklanan yüksek bir medeniyet örneği gösterdi. Ben, her zaman ülkenin çıkarlarını her şeyin üstünde tutan Cezayir halkının, her türlü zorluğun üstesinden gelecek imkanlara sahip olduğunu düşünüyorum."

Rusya’nın temasları

Öte yandan Rusya’dan yapılan açıklamaya göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Cezayir’deki durumu istişare etmek için Cezayirli mevkidaşı Ramtan Lamamra ile görüşeceği belirtildi. 

Lamamra, geçtiğimiz günlerde İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile de görüşmüştü.
 


Fransa: Karışmayacağız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Cezayirli yetkililerle geçiş süreciyle ilgili görüşmeler yaptığını, ancak iç işlerine müdahale gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Paris’teki Elyse Sarayı’ndaki toplantıda konuşan Macron, “Tarihin tekerrür etmesini istemiyoruz. Cezayir iç işlerine karışmayacağız” dedi.

Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın beşinci dönem için aday olması, ülkesinde bir süredir protestolara neden oluyordu.

Buteflika her ne kadar beşinci dönem adaylığından geri çekildiğini ve seçimleri ertelediğini açıklasa da muhalefet kanadında bu durum “görev süresinin uzatılması” olarak yorumlandı.

DAHA FAZLA HABER OKU