Çok fazla şekerli içecek tüketmek erken ölüm riskini artırıyor

Günde 2 porsiyon ve üzeri fazla şekerli içecek tüketmenin kalp hastalıklarından erken ölüm riskini yüzde 21, kansere bağlı erken ölüm riskini ise yüzde 18 artırdığı tespit edildi

Ürünler, 100 gram başına toplamda 22,5 gramdan fazla şeker içeriyorsa, şeker bakımından yüksek, aynı miktar için toplamda 5 gram şeker içeriyorsa düşük olarak kabul edilir

Fotoğraf: Reuters 

Yeni bir çalışmaya göre, şekerli içeceklerin sık sık tüketilmesi kardiyovasküler hastalıktan erken ölüm riskini artırabilir.

Circulation adlı akademik bir yayında yayımlanan bilimsel araştırmada, şekerle tatlandırılmış içecekleri günde 2 porsiyon (standart bir bardak, biberon veya kutuya eşdeğer) veya daha fazla tüketenlerin, kalp hastalıklarından erken ölüm riskinin yüzde 31 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, ayda bir kereden az tüketmeye kıyasla, ayda 1 ila 4 porsiyon şekerli içecek tüketilmesinin, ölüm riskini yüzde bir oranında artırdığını buldu.  

Öte yandan, haftada 2-6 porsiyon arası tüketimin yüzde 6'lık bir artışa; günde 1-2 porsiyonun yüzde 14'lük bir artışa; günde 2 veya daha fazla porsiyonun ise yüzde 21'lik bir ölüm riski artışına neden olduğu bulundu.

 

 

Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Bölümü Beslenme Bölümü'nde araştırmacı Vasanti Malik, "Sonuçlarımız, genel sağlığı ve ömrü artırmak için şekerli içeceklerin tüketimini sınırlamayı ve bunların yerine farklı içecekleri, tercihen suyu tüketmeyi destekliyor," dedi.

Yine aynı okulun yaptığı araştırmada, şekerli içeceklerin sık tüketilmesinin kansere bağlı ölümleri ise yüzde 18 artırdığı tespit edildi.

Yetişkinlerin günde 30 gramdan fazla serbest şeker (bir yiyecek veya içeceğe eklenmiş herhangi bir şeker) tüketmemesi öneriliyor. Bu sınır 7-10 yaş arası çocuklar için 24 grama ve 4-6 yaş arası çocuklar için 19 grama düşüyor.

Ürünler, 100 gram başına toplamda 22,5 gramdan fazla şeker içeriyorsa, şeker bakımından yüksek, aynı miktar için toplamda 5 gram şeker içeriyorsa düşük olarak kabul edilir.

 

 

Araştırmacılar, şekerle tatlandırılmış içeceklerin yerine yapay olarak tatlandırılmış içecekler tüketmenin de erken ölüm riskini kısmen azalttığını tespit etti. 

Bununla birlikte, yapay tatlandırıcıların çok tüketilmesinin (günlük 4 porsiyon) kadınlar arasında hem genel hem de kardiyovasküler kaynaklı ölüm riskini hafifçe arttırdığını da buldular. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Epidemiyoloji ve beslenme profesörü Walter Willett, araştırmayla ilgili şunları söyledi, “Bu bulgular, yüksek şeker alımının bilinen olumsuz etkilerine ve şekerle tatlandırılmış içecekler içmenin tip 2 diyabet riskini artırdığına dair tespit edilmiş güçlü kanıtlarla uyumludur. Sonuçlar ayrıca çocuklara ve ergenlere şekerli içeceklerin pazarlanmasını sınırlamayı ve şekerli ürünlere vergi uygulamasını destekliyor, çünkü şekerli içeceklerin mevcut fiyatı, tedavinin yüksek maliyetlerini içermiyor.”

 

 

Önceki çalışmalar şekerli içecek tüketimiyle kilo alımı, tip 2 diyabet riski, kalp hastalığı ve inme riski arasında bağlantı kurmuş olmasına rağmen, şekerli içecek tüketimiyle ölüm riski arasında bağlantı kuran fazla çalışma bulunmuyor.   

Araştırmada şekerli içeceklerin ölüm riski üzerindeki etkisini incelemek için, 1986'da başlayan Sağlık Çalışanları İzleme Çalışmasındaki 37 bin 716 Amerikalı erkeğin ve 1976’da başlayan Hemşirelerin Sağlığı Çalışmasındaki 80 bin 647 Amerikalı kadının verilerini kullandı.  Her 2 çalışma da 2014 yılında sona erdi.

Katılımcılar her 4 yılda bir yeme alışkanlıkları hakkında anketler doldurdu ve her 2 yılda bir yaşam tarzları ve genel sağlıklarıyla ilgili soruları cevapladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU