Kahve prostat kanserinin büyümesini yavaşlatabilir hatta durdurabilir

Kahweol asetat ve kafestol bileşiklerinin yaygın kanser ilaçlarına dirençli hücrelerde büyümeyi engellediği görüldü

Bilim insanları kahvede bulunan bileşiklerin, prostat kanseri tümörlerinin büyümesini yavaşlatabileceğini hatta durdurabileceğini söylüyor / Fotoğraf: Reuters 

Adam Forrest - The Independent

Bilim insanları, kahvede bulunan bileşiklerin, erkeklerdeki prostat kanseri büyümesini yavaşlatabileceğini hatta durdurabileceğini buldu.

Japonya'daki araştırmacılar, pilot bir çalışmada kahve çekirdeğinde yaygın olarak bulunan iki özel bileşiğin, farelerdeki tümör büyümesi üzerindeki etkisini inceledi.

Kahweol asetat ve kafestolün yaygın kanser ilaçlarına dirençli hücrelerde büyümeyi engellediği görüldü.

Araştırma ekibi başlangıçta kahvede bulunan 6 bileşiği inceledi, bileşikleri önce bir kapta bulunan insan prostat kanseri hücreleri üzerinde test etti. Sonra, dördü kontrol grubu olmak üzere 16 farede test etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahweol asetat ve kafestol uygulanmış kanserli hücrelerin kontrol grubundakilerden daha yavaş büyüdüğü tespit edildi. 

Araştırmanın yürütücüsü Kanazawa Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden Doktor Hiroaki Iwamoto “Kahweol asetat ve kafestol farelerde kanser hücrelerinin büyümesini sınırladı, tedavi edilmeyen farelere oranla büyümenin önemli ölçüde yavaşladığını gördük. Ancak bu 2 bileşenin kombinasyonu birbiriyle etkileşimde işe yarıyor” dedi.

Iwamoto sözlerine şöyle devam etti:

“11 gün sonra, tedavi edilmeyen tümörler orijinal hacminin yaklaşık üç buçuk katı kadar büyürken (yüzde 342), her iki bileşikle tedavi edilen farelerdeki tümörler orijinal boyutunun sadece bir buçuk katı civarında büyüdü (yüzde 167).”

Önemli bir not olarak Dr. Iwamoto “Bu bir pilot çalışmadır; bu çalışma bileşiklerin kullanımının bilimsel olarak mümkün olduğunu, ancak daha fazla araştırılması gerektiğini göstermekte; dolayısıyla bulguların henüz insanlara uygulanabileceği anlamına gelmiyor. Bu bulguları perspektif içinde değerlendirmek önemlidir. Ayrıca, büyüme azalmasını doğal tümör hücrelerinde değil, nakledilen tümör hücrelerinde bulduk. Henüz insanlarda test edilmemiştir" açıklamasında bulundu.

“Çalışmanın gösterdiği şey, bu bileşiklerin ilaca dirençli prostat kanseri hücrelerini doğru koşullarda etkiliyor gibi göründüğü ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğudur" diyen Iwamoto, şu anda bu bulguları daha büyük bir örneklem grubunda nasıl test edebileceklerini düşündüklerini ve sonrasında da insanlar üzerinde deneyeceklerini belirtti.



Öte yandan, Kanazawa Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden Profesör Atsushi Mizokami de bu bulguların “umut verici” olduğunu ancak insanların kahve tüketimini değiştirmemeleri gerektiğini söyledi.

Mizokami sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kahvenin hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir, bu nedenle klinik uygulamalara geçmeden bu bulguların arkasındaki mekanizmalar hakkında daha fazla bilgi edinmemiz gerekir. Ancak, bu sonuçları doğrulayabilirsek, ilaca dirençli prostat kanserini tedavi etmek için adaylarla çalışabiliriz.”

Bilim insanları, sonuçları insanlara uygulama konusunda temkinli. Ancak sonuçlar doğrulandığı takdirde bileşiklerin ilaca dirençli prostat kanserini tedavi etmede kullanılabileceği düşünülüyor.

The Prostate adlı akademik yayında yayımlanan bulgular Barselona'daki 34. Avrupa Üroloji Birliği Kongresi'nde sunuldu.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU