Bir hafta önce rekor zarar açıklayan Lufthansa 22 bin kişiyi işten çıkarıyor

İlk çeyrek zararı 2019'un aynı dönemine göre altıya katlanan Alman havacılık devi Lufthansa, 22 bin personelini işten çıkaracak. Dünyanın en büyük dokuzuncu havayolu şirketinde 135 bin kişi çalışıyor

Fotoğraf: Tom Boon/Simple Flying

Nisan ayında sektördeki 65’inci yılını deviren Alman havacılık devi Lufthansa, 135 bin kişilik kadrosundan 22 bin kişi ile yollarını ayırıyor. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre işten çıkarmaların yarısı Almanya’dan olacak. Sendikalarla devam eden görüşmelerin de 22 Haziran gibi tamamlanması bekleniyor. 

Avrupa’nın en büyük ikinci havayolu şirketi, daha fazla işten çıkarmanın olmaması için yarı-zamanlı çalışmalara ve devlet desteğine güvendiklerini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lufthansa Çalışan Direktörü Michael Niggemann, “Personel maliyetlerinde kesintiye gitmememiz durumunda salgın sonrası daha bir başlangıç yapabilme fırsatını kaçıracağız” diye konuştu. 

Almanya hükümeti ortağı olacak 

Yolcu sayısı sadece nisanda bile yüzde 98,1 düşen şirketin 763 uçağının 700’ü nisan ve mayıs boyunca park halindeydi. 

Geçen hafta 2020’nin ilk üç ayında 2,1 milyar euro zarar ettiklerini açıklayan Lufthansa, mevcut krizin 2023’ten önce bitmesinin beklenmediğini vurgulamıştı. Şirket, geçen yılın ilk çeyreğinde 342 milyon euro zarar etmişti. 

Borsada işlem gören hisselerinin değeri yıl başından bu yana yüzde 42 düşen Lufthansa için Almanya hükümeti de seferber oldu. 

Angela Merkel yönetiminin geçen hafta açıkladığı 9 milyar euroluk destek paketi haziran başında Avrupa Komisyonu’nda onaylandı. Ancak diğer Avrupalı şirketlerle adaletli rekabetin olması için Lufthansa’dan Frankfurt ve Münih havalimanlarındaki slotlarının bir kısmını boşaltmaları şart koşuldu. 

Tüm bunların yanı sıra Almanya hükümeti, daha sonra satılmak üzere Lufthansa’dan yüzde 20 pay alacak. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU