Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın “yerli sentez ilaç ürettik” açıklamasının ardından sağlık hisseleri yükselişte

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı üretmiş olduk" diyerek bunun bir de ruhsatlandırma aşamasının olduğunu belirtti

Fotoğraf: Unsplash.com/@lunarts

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, koronavirüse karşı “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilaç ürettik” açıklamasının ardından Borsa İstanbul’da sağlık hisseleri yükselişte. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan açıklamaya göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç iş birliğiyle Kovid-19 tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar veren Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent'in koordinasyonunda 32 kişilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa sürede üretildi.

Yerli ham madde ile sentezlenerek üretilen ilacı geliştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ilacı endüstri seviyesine getiren Atabay Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atabay, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte Bakan Varank'ı ziyaret ederek, ruhsatlandırma aşamasına gelen yerli sentez ilacın ilk numunesini sundu.

Artışlar yüzde 3’ün üzerinde 

Perşembe gününü hisse başına 8,21 liradan kapatan Selçuk Ecza Deposu, gün içerisinde 8,60 liraya kadar çıktı. Günlük kazancı yüzde 3,41. 

1958’den bu yana ilaç üretimi sektöründe faaliyet gösteren Deva Holding’in hisseleri gün içerisinde 18,93 liraya kadar yükseldi. Holding’in hisseleri perşembe gününü 17,89 lira seviyesinde kapatmıştı. 

Eczacıbaşı İlaç Sınai ve Finansal Yatırımlar Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin hisseleri de yüzde 4’ün üzerinde yükseldi. Bir önceki işlem gününü 5 lira 73 kuruş seviyesinde kapatan Eczacıbaşı, gün içerisinde 6 lira üzerini gördü. 

Lokman Hekim Sağlık Grubu’nun hisse değerindeki artış yüzde 3’e ulaşırken, Medical Park ve Liv Hospital’ın sahibi MLP Sağlık Hizmetleri, yüzde 4 primli seyrediyor. Perşembe gününü 17 lira seviyelerinde kapatan MLP hisseleri, 18,6 liraya kadar çıktı. 

Cumhurbaşkanı duyurmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Hekimlerimizin Kovid-19 hastalığı tedavisinde etkin şekilde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU