HDP Sözcüsü Günay: AKP, dün kendisini kapatmak için kampanya yürütenlerle bugün partimizi kapatmak için ortak kampanya yürütüyor

Şimdiye kadar onlarca partinin kapatıldığını ve baraj konulduğunu belirten HDP Sözcüsü Günay, hiç birinin sonuç vermediğini, yine netice vermeyeceğini söyledi

Ebru Günay / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Demokratik Mücadele Programı"nın detaylarını açıkladı ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından İstanbul’da "Tutum belgesi"ni açıkladıklarını hatırlatan Günay, “9 ana başlıkta, yaşananlardan rahatsız olanları, kaygı duyan, mevcut durumun değişmesini isteyen toplumsal kesimlere ve muhalefete ‘Hep birlikte ortak mücadele’ çağrısında bulunmuştuk” dedi.

Türkiye’deki demokratik muhalefetin var olan kötü gidişatı değiştirebileceğine inandıklarını belirten Günay, bu kouda kendilerine, halka ve toplumsal mücadele dinamiklerine güvendiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“HDP’nin her türlü saldırgan ve baskıcı politikayı bertaraf ettiğinin farkındalar”

HDP’nin kurulduğu günden bugüne Türkiye siyasetine doğrudan müdahalede eden, siyasi dinamikleri değiştirme gücünü gösteren, akışkan ve dinamik bir politika izlediğini vurgulayan Günay, “Yıllardır bize ve partimize yönelik ağır imha ve tasfiye saldırılarının nedeni aslında bu gücümüzden kaynaklanıyor. İktidarın her türlü saldırısına rağmen partimiz bu gücünü kaybetmediği gibi bu misyonumuz ve rolümüz daha da büyüdü” diye konuştu.

Programın toplumun ekmek, adalet ve özgürlükten mahrum bırakılmasına karşı güçlü bir itiraz olduğunu ifade eden Günay’ın değerlendirmesinde öne çıkan başlıklar şöyle:

“Biz bu eylem programıyla; iktidarın demokratik siyasete yönelik gerçekleştirdiği darbeyi ve tasfiye reddediyoruz. Kabul etmiyoruz. Demokratik Mücadele Programımız ve bu kapsamda gerçekleştireceğimiz bütün basın açıklamaları, halk buluşmaları, kurum ziyaretlerimiz Demokrasi Yürüyüşümüzün bir parçasıdır. Demokratik Mücadele Programı, Türkiye’deki tüm toplumsal kesimler ile demokrasi güçlerini bir araya getirecek, ortak demokratik mücadele bilincini arttıracak bir programdır. 

Korkuyorlar, çünkü HDP var olduğu sürece bu ülkede faşizan, otoriter bir rejimi kurumsallaştıramayacaklarını çok iyi biliyorlar. Korkuyorlar, çünkü HDP’nin her türlü saldırgan, baskıcı politikayı bertaraf ettiğinin farkındalar. Bunu en iyi 7 Haziran’da doğrudan kendi iktidarlarını kaybetme pratiğiyle deneyimlediler.

“Mücadele programı 3 aylık”

Biz kendi işimize bakıyoruz, toplumun bizden beklentilerine cevap olmaya, halkımıza layık bir duruş sergilemeye çalışıyoruz. Hazırladığımız Demokratik Mücadele Programı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan 3 aylık bir program

Programımızın ilk aşamasında saldırıya maruz kalarak, hedef alınan Iğdır, Kars, Batman, Siirt gibi il merkezlerini Eş Genel Başkanlarımız ve beraberindeki heyetlerimiz tarafından ziyaret edildi, Diyarbakır’da saldırıya uğrayan kurumlar ziyaret edildi ve görüşmeler yapıldı. Bu ziyaretlerde ilgili kesimlerin görüş ve önerileri alındı, karşılıklı istişarelerde bulunuldu.

“Eylem ve etkinliklerimiz kent merkezlerindedir”

Yürüyüş boyunca eylem ve etkinliklerimiz kent merkezlerindedir ve şehirlerarası yollarda yürümek gibi bir yöntemimiz yoktur. 20 Haziran günü Ankara’da buluşacak olan Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşünün her iki kolunun katılımcılarıyla kitlesel bir açıklama yapılacak, yerelin talepleri ve beklentileri Ankara’da bütün yürüyüşçülerin katılımıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır.

“Yürüyüşümüz, demokrasi, özgürlük, barış, adalet yürüyüşüdür”

HDP neden yürüyor, HDP neden bu yürüyüşü organize etti diye soranlar var? Elbette buradaki manipülasyonları ciddiye almıyoruz. Bu soruyu soranların çoğu gerçekten HDP’nin neden yürüdüğüyle ilgilenmiyor, HDP’nin ne istediğini öğrenme istekleri dahi yok. Ama iyi niyetle öğrenmek isteyenlere şunu söylemek istiyoruz: Bizi bilen bilir, demokratik siyaset anlayışı bu ülkede yıllardır kesintisiz bir şekilde halkla birlikte özgürlüğe yürüyor. O yüzden Hep Birlikte yürüyoruz, Hep Birlikte mücadele ediyoruz, Hep Birlikte geleceğe hazırlanıyoruz.

"Orduya kumpas kuruldu diyenlerle kandırıldık diyenlerle aynı safta" 

Yargıtay'ın 2008 yılında AKP’ye açtığı kapatma davasını hatırlayın. Bugün iktidarla kol kola HDP kapatılsın diye kampanya yapan güçler o zaman AKP kapatılsın diye televizyon kanallarında bas bas bağırıyorlardı. İktidar o kapatma davasının mağduriyeti üzerinden yıllarca siyaset yaptı. Dün “Türkiye’nin bağırsaklarını temizliyoruz” diyenler bugün o bağırsakların içinde kaybolmuş durumda. İnsan arkasına hiç mi bakmaz? Yine dünün “orduya kumpas kuruldu” diyenleri, “kandırıldık valla” diyenlerle aynı safa yerleşti.”

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU