Aşırı sağcı gruplar… Kanlı terör saldırılarının uzun tarihi

2018 Küresel Terörizm Endeksi’ne göre, her ne kadar terör kaynaklı ölüm oranı azalsa da aşırı sağcı grupların saldırılarında artış gözlemlendi

22 Temmuz 2011'de Norveç'in başkenti Oslo'da bakanlık binalarının olduğu bölgenin kalbinde gerçekleştirilen bombalı araç saldırısı sonrası yaralanan bir kişi (Fotoğraf: Reuters)

Küresel Terörizm Endeksi’ne göre terör saldırılarından kaynaklanan ölüm oranında yüzde 27’lik bir düşüş kaydedildi.

Ancak Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’daki aşırı sağcı grupların terör saldırılarında artış gözlemlendi.

Rapora göre 2013 ile 2017 yılları arasında aşırı sağcı grupların saldırıları sonrasında 66 kişi öldü. 2017 yılında ise 17 kişi öldürüldü. 

Aşırı sağcı gruplar, İngiltere’de 12 farklı terör saldırısı gerçekleştirirken, İsveç’te hiç saldırı yaşanmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa ve Yunanistan’da ikişer saldırı oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise 2017 yılında 30 farklı saldırı gerçekleşti ve bu saldırılarda 16 kişi öldü.

Raporda, bu saldırıların çoğunun "aşırı sağcı, milliyetçi veya İslam karşıtı inançları olan bireyler" tarafından yapıldığı belirtildi.

Öte yandan Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) kayıtlarına göre 2017 yılında aşırı sağcı gruplara mensup olan kişilerin tutuklanma oranında iki kat artış gerçekleşti.

Fransa, 2017’de 15 kişiyi tutukladı. İngiltere ise en çok tutuklamayla bu alanda Avrupa ve dünyada birinci oldu.

Yine Fransa, 2018 yazında Müslümanları öldürme planı yapan 10 aşırı sağcıyı tutuklamıştı.

Kişiler ve gruplar tarafından gerçekleştirilen en büyük terör saldırısı ise aşırı sağcı gruplar tarafından yapılan 1995 Oklahoma saldırısı oldu.

Amerika’nın Oklahoma Eyaleti’ndeki patlama

Amerika’nın Oklahoma Eyaleti’ndeki Alfred Murrah Federal binasına 19 Nisan 1995’te bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. 168 kişi öldü, 680 kişi yaralandı. 324 binanın zarar görmesine ve 86 aracın yanmasına yol açtı. Patlamanın maddi zararı 652 milyon doları buldu.

11 Eylül saldırılarının gerçekleşmesinden önce, Oklahoma saldırısı ABD tarihinin en büyük saldırısı olmuştu.
 

 

İngiltere’de David Copeland'ın saldırıları

Neo-Nazi üyesi olan David Copeland, Londra'da 17, 24 ve 30 Nisan 1999 tarihlerinde üç çivili bomba patlattı.

Brixton ve Brick Lane'deki göçmenleri ve Soho'daki eşcinsel toplantılarını hedef aldı. Saldırılarda 3 kişi öldü ve 139 kişi yaralandı.

21 Ağustos 2006'da çoğunlukla göçmenlerin ticaret yaptığı Rus Çerkizovski pazarına, bir kilogram patlayıcı TNT içeren el yapımı bombayla saldırı gerçekleştirildi.

Patlamada 14 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren “Kutarıcı” grubunun 8 üyesi, 2008 yılında saldırı planlama ve gerçekleştirme suçlamasıyla mahkum edildi.

2011'deki Oslo katliamı

Norveç’in başkenti Oslo’da 22 Temmuz 2011’de aşırı sağcı Norveçli Anders Behring Breivik tarafından gerçekleştirilen saldırıda 77 kişi öldü, 151 kişi yaralandı. 

Oslo’da başbakanlık binasının da bulunduğu bakanlık binaları alanında bombalı araç patlatan Breivik, daha sonra 40 kilometre uzaklıktaki Utoya Adası'nda kamp yapan İşçi Partisi’nden gençlerin üzerine ateş açtı.
 


Amerika’nın Oak Creek kentindeki Sih Tapınağı’na yapılan saldırı

ABD ordusunda görev yapmış eski bir asker olan Wade Michael Pag, 5 Ağustos 2012’de Amerika’nın Wisconsin Eyaleti’ne bağlı Oak Creek kentinde bulunan bir Sih tapınağına saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda 7 kişi ölürken, 3 kişi de yaralandı.

Saldırıyı askeri bir silahla gerçekleştiren Pag’ın daha sonra Neo-Nazilere bağlı bir Rock grubu üyesi olduğu ortaya çıkmıştı. 

Beyazlar için ırkçı bir grup olarak sınıflandırılan "And Apathy" (2005) adlı bir grup kurduğu belirtildi.
 


Trollhattan’daki okul saldırısı

Anton Lundin Pettersson, İsveç’in Trollhattan kentindeki Kronan okuluna girerek elindeki kılıçla saldırdığı Irak asıllı bir öğretmeni ve Somali asıllı bir öğrenciyi öldürdü. Biri Lübnan asıllı 2 kişiyi yaraladı. 

Gözaltına alınacağı sırada açılan ateş sonucu öldü. Pettersson’un bu okulu seçmesinin sebebi bölgedeki göçmenlerin çoğunlukta yaşadığı bir bölgede olması olarak açıklanmıştı.

29 Ocak 2017'de Kanada'nın Quebec kentindeki İslam Kültür Merkezi yakınındaki Quebec City Camii'nde akşam namazı kılan Müslümanlara karşı gerçekleştirilen silahlı saldırıda 6 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. 

Saldırıyı gerçekleştiren Alexandre Bissonnette’nin aşırı sağcı görüşe sahip göçmen karşıtı biri olduğu belirtildi.

Londra’da Müslümanların ezilmesi

18 Haziran 2017’de Londra’da bulunan Finsbury Parkı yakınlarındaki bir camide namaz sonrası Müslümanların üzerine araç sürüldü. Olayda bir kişi ölürken 10 kişi yaralandı. 

Yapılan soruşturma sonrasında saldırıyı gerçekleştiren Darren Osborne’un Müslüman ve göçmen karşıtı ırkçı ve sağcı görüşü benimsediği ortaya çıktı.
 


Florida’daki okula silahlı saldırı

14 Şubat 2018’de eski öğrenci Nikolas Cruz, Amerika’nın Florida Eyaleti’nde bağlı Barkland bölgesindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’ne gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 17 kişiyi öldürmüş, 14 kişiyi yaralamıştı. 

Raporlara göre Cruz, “Tüm Yahudilere Ölüm” topluluğunun bir üyesiydi.

Pittsburg’da Sinagog’a saldırı

46 yaşındaki Robert Bowers, 27 Ekim 2018’de ABD’nin Pensilvanya Eyaleti’ne bağlı Pittsburg kentindeki "Tree of Life" (Yaşam Ağacı) adlı sinagoga girerek, Şabat ayini yapan kalabalığa ateş açtı. Saldırıda 11 kişi öldü.

Bowers’ın saldırı sırasında “Bütün Yahudiler ölmeli” diye bağırdığı belirtildi.




Yeni Zelanda’da iki camiye saldırı

Son olarak 15 Mart 2019'da Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında iki ayrı camiye silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda 50 kişi ölürken, onlarca kişi yaralandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/12761

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU