Japonya, ırk ıslahı yasası kapsamında kısırlaştırılanlara tazminat ödeyecek

Japon devleti, 1948-1996 yılları arasında öğrenme güçlüğü, fiziksel engelleri veya zihinsel hastalığı olan 25 bin kişiyi kısırlaştırdı

Uygulamaya maruz kalan 75 yaşındaki bir erkek, “Hükümetin özür dilemesini ve uygulamanın yanlış olduğunu kabullenmesini istiyorum”

Fotoğraf: Reuters 

Tom Barnes – The Independent

Japon hükümeti, Nazi dönemi Almanyası yasalarını örnek alarak hazırladığı ve artık geçerliliği olmayan kısırlaştırma programının kurbanlarına 3,2 milyon yen (156 bin TL) tazminat ödeyecek.

Kısırlaştırmaya maruz kalanların şu anda devam eden bireysel dava süreçlerinin yanı sıra mağdurların tümüne tazminat verilmesini sağlayacak yasa tasarısının Nisan sonuna kadar onaylanması bekleniyor.

1948'de ortaya konan ve Nazi dönemi Almanyası’ndaki benzer yasalar örnek alınarak tasarlanan uygulama, öğrenme güçlüğü, akıl hastalıkları veya fiziksel engellere sahip kişilerin kısırlaştırılmasına yol açtı.

Uygulama, İkinci Dünya Savaşı sonrası gıda kıtlığının yaşandığı dönemde sahip oldukları rahatsızlıklar sebebiyle “aşağı” görülen çocukların doğumunu önleyeceği varsayılarak gerçekleştirilmişti.

Japonya’nın kısırlaştırma programını son verdiği 1996'ya kadar yaklaşık 25 bin kişinin kısırlaştırıldığı tahmin ediliyor.

Ancak yapılacak ödemelerin davaları sonlandıramayacağını belirten mağdurların avukatları, Japon devletinin bu bireylerden resmi olarak özür dilememesini eleştirdi.

Davacıların avukatı Koji Niisato, basın toplantısında, ödenecek tazminat miktarının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

 



 

Zorunlu kısırlaştırma yasası nedeniyle hükümete dava açan 20'nin üzerinde mağdurdan bazıları 38,5 milyon yen (yaklaşık 2 milyon TL) tazminat talep etti.

Basın toplantısında konuşan 75 yaşındaki bir erkek, yasa nedeniyle “60 yıl boyunca acı çektiğini” belirterek, şunları söyledi, “Hükümetin özür dilemesini ve uygulamanın yanlış olduğunu kabullenmesini istiyorum.”

Geçmişte yapılan zorunlu kısırlaştırmalar nedeniyle sert açıklamalarla karşı karşıya kalan tek ülke Japonya değil.

İsveç'in 1935-1976 yılları arasında 60 bin kadının bazılarını fiziksel ya da zihinsel engelli olduğu için, bazılarını da “aşağı ırk türünden” gördükleri için kısırlaştırdığını gösteren kayıtlar 1997’de ortaya çıktı.

Kısırlaştırılan kadınların çoğu çocuklarını veya refah sisteminin sağladığı yardımları kaybedecekleri tehdidiyle kısırlaştırmayı kabullenmeye zorlanmıştı.

İsveç hükümeti daha sonra uygulamanın tüm mağdurlarına 175 bin kron (yaklaşık 100 bin TL) tazminat teklif eden yasa çıkarmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU