İranlı matematikçiyi başörtülü resmeden Nike eleştirilerin odağında

Sosyal medya kullanıcıları, Nike’in İranlı ünlü matematikçi Meryem Mirzakhani’yi başörtülü resmetmesini eleştirdi: "Kendinizden utanmalısınız"

Fields Madalyası’nı kazanan ilk kadın olarak tarihe geçen Meryem Mirzakhani, 2017’de meme kanseri nedeniyle yaşamını yitirmişti / Fotoğraf: AFP

Zamira Rahim - The Independent

Çalışanlarına gönderdiği bir bültende başörtüsü kullanmayan İranlı ünlü matematikçi Meryem Mirzakhani’yi başörtülü resmeden Nike, sosyal medyada tepki topladı.

Nike’ın yaklaşan çeşitli etkinlik ve promosyonların detaylarına dair bilgiler verdiği "Kadın Tarihi Ayına Hoş Geldiniz!" başlıklı e-postasında, Mirzakhani’nin başarısını kısaca öven ifadenin hemen altında matematikçinin başörtülü tasviri yer alıyor.

Sosyal medya kullanıcılarından bazıları Nike’in Meryem Mirzakhani’yi başörtülü resmettiği için utanç duyması gerektiğini söyledi. E-postanın görüntüsünü paylaşan kullanıcılardan Amir Sariaslan şu ifadeleri kullandı:

 

“Nike, Fields Madalyası’nı kazanan ilk kadın olan Meryem Mirzakhani’yi böyle resmetmeye karar verdi. O, başörtüyü zorunlu kılan ülkeden ayrıldıktan sonra hiçbir zaman başörtüsü takmadı. Kendinizden utanmalısınız.”

 

The Independent’a konuşan Nike sözcüsü konuyla ilgili özür dilemedi ancak, “Nike, tüm insanlara, kültürlere ve dinlere saygı duyuyor. Konuyla ilgili kaygıları ciddiye alıyoruz” ifadelerini kullandı. E-postanın Meryem Mirzakhani’yi ve başarılarını kutlamayı amaçladığını, kimseyi kırmayı hedeflemediğini belirten sözcü, “Şirketimizin iç işleyiş mekanizmasını gözden geçiriyoruz” dedi.

Bazı Twitter kullanıcılarına göre ödüllü matematikçinin beyaz başörtüsüyle resmedildiği çizim, İranlı yetkililerin daha önce propaganda amacıyla üzerinde oynadığı eski bir görüntüye dayanıyor.

 

 

Mirzakhani 2014’te Fields Madalyası'nı kazandığında, İran’daki bazı gazeteler fotoğraflarının üzerinde dijital değişiklikler yaparak görüntüsüne başörtüsü eklemişti. Bazı medya kuruluşları ise Mirzakhani’nin İran’da yaşadığı dönemde çekilen eski başörtülü fotoğraflarını ya da başörtülü resmedildiği çizimleri kullanmıştı.

Fakat matematikçinin 2017’de hayatını kaybetmesinin ardından çok sayıda İran gazetesi tabularını yıkarak Mirzakhani'nin başörtüsüz fotoğraflarını yayımlamıştı.

2017’de meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiren Meryem Mirzakhani, matematik alanındaki en üst düzey ödüllerden biri olan Fields Madalyası’nı kazanan ilk kadındı. 1999’da üniversiteden mezun olduktan sonra İran’dan ayrılan Mirzakhani, ABD’de yaşamaya başlamış ve başörtüsü takmamayı tercih etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU