Dünya saldırıyı kınadı: Trump “korkunç”, Putin “acımasız”, Merkel "ırkçı” dedi

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 2 camiye düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişinin öldürülmesi dünya liderleri tarafından şiddetle kınandı

ABD Başkanı Trump sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'daki saldırıyı korkunç olarak niteleyerek Yeni Zelanda halkının yanında olduklarını söyledi.  


ABD Başkanı paylaşımında "Camilere yönelik saldırı sonrası Yeni Zelanda halkına en samimi duygularımı ve iyi dileklerimi sunuyorum. 49 masum insan şuursuzca öldürüldü ve birçoğu da yaralandı. ABD Yeni Zelanda'nın yanındadır. Tanrı hepimizi korusun" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise ABD'nin Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınadığı belirtildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan terör saldırısı ile ilgili, “Dua için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok yaratıyor. Bu suça karışan herkesin hak ettiği cezayı almasını umuyorum.” dedi.

Almanya Başbakanı Merkel saldırıya “Irkçı nefret nedeniyle öldürülenler için yas tutuyorum” sözleriyle tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan da kınama mesajı yayımlandı:

"Tüm terör saldırıları, nerede ve kim tarafından hangi amaçlarla yapılırsa yapılsın tüm devletler tarafından kınanmalıdır. Hükümetler, ırkçı ve İslam düşmanı düşünceler ile akımların, ülke vatandaşlarının huzur ve emniyetini tehlikeye atmasına izin vermemelidir."

Avrupa Birliği’nden de açıklama yapıldı. AB, “ibadethanelere yapılan saldırılar hepimize yapılır” dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de bir mesaj yayımladı:

"Yeni Zelanda'daki terör saldırılarında hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. İbadethanelere yapılan saldırılar hepimize yapılmış sayılır"

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani saldırıyı kınadığı açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Yeni Zelanda'daki terör saldırılarından gelen görüntüler karşısında insanın nutku tutuluyor. Irkçı nefret ve çılgınlık, camide ibadet eden masumları hedef aldı"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de saldırıyla ilgili açıklamayı Twitter hesabından yaptı. Paylaşımına "Christchurch'te camilere yönelik korkunç terör saldırılarını şiddetle kınıyorum" notunu yazdı. 

 



 

DAHA FAZLA HABER OKU