New York'ta kızamık salgını: Mahkeme aşılanmamış öğrencilerin okula alınmama kararını onayladı

Ebeveynler yasa uyarınca çocuklarının bağışıklığını kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşı belgesiyle kanıtlamak zorunda

Mahkemenin kararı, çocuklarını aşılamayan insanlara yönelik kamuoyu baskısını artırdı Fotoğraf: Reuters

Michael Gold - The Independent

New York eyaletinin son 20-30 yıldır yaşanan en şiddetli kızamık salgınlarından biriyle karşı karşıya kalmasıyla, bir banliyönün halk sağlığı görevlileri Aralık'ta aşılanmamış öğrencilerin okula alınmalarını yasaklayan olağanüstü bir adım attı. Görevliler bu öğrencilerin aşı için dini veya tıbbi muafiyetlerini dikkate almadı.

Green Meadow Waldorf Okulu’nda yasaktan etkilenen 42 çocuğun ebeveynleri, Rockland bölgesi sağlık departmanına dava açtı ve federal bir yargıçtan çocukların okula geri dönmesi için bir mahkeme emri düzenlemesini istedi. Salı günü (12 Mart), bu talep reddedildi.

ABD’deki White Plains Bölge Mahkemesi’nde yapılan duruşmada yargıç Vincent Bricetti, ebeveynlerin “isteklerinde kamu menfaatinin öncelikli olduğunu” kanıtlayamadığını söyledi. Bölge savcısı Thomas E Humbach karar hakkında yaptığı açıklamada, “Hiç kimse bu çocukların okula gidemediği gerçeğinden hoşlanmasa da, bu yasak işe yaradı. Yasak kızamık salgınının diğer öğrencilere yayılmasını önlemede yardımcı oldu” dedi.

Bu karar, çocuklarını aşılamayan insanlara yönelik kamuoyu baskısını artırdı. Geçen hafta, ailesinin isteğinin aksine aşı olan Ohiolu bir genç, Kongre önünde verdiği ifadede, annesinin aşılanmanın tehlikeli olduğunu iddia eden ancak geniş çapta çürütülmüş komplo teorilerinin tuzağına düştüğüne inandığını belirtti.

Birkaç gün sonra, New York milletvekilleri gençlerin ebeveynlerinin rızası olmadan aşılanmalarına izin verecek bir yasa tasarısı önerdi. Pazartesi günü, Amerikan Pediatri Akademisi'nin yerel şubeleri yasaya desteğini açıkladı.

Green Meadow, diğer Waldorf okulları gibi mezhebe dayalı olmayan manevi gelişime odaklanan bir öğretim felsefesi izleyen ve okul öncesi ve liseye kadar eğitim veren özel bir okul. Green Meadow’da şimdiye dek hiçbir kızamık vakası bildirilmemişti.

 



 

Ancak Rockland bölgesi Ekim ayından bu yana, büyük çoğunluğu 18 yaş ve 6 grupta 146 vakayla New York’taki kızamık salgınının merkez üssü oldu.  Halk sağlığı yetkililerine göre, çoğu vaka aşılama oranlarının ortalamadan düşük olduğu Ortodoks Yahudi toplulukları mensuplarında görülüyor.

Rockland'ın sağlık departmanını mahkemeye veren ebeveynlerin avukatı Michael Sussman'a göre, dava konusu tüm çocuklar aşılamadan dini gerekçeyle muaf tutulmuş. Avukata göre ne çocuklar ne de ebeveynleri Ortodoks Yahudi değil.

Bir bölge sözcüsü, Rockland bölgesinin Aralık ayındaki “dışlama kararlarının” bölge yetkililerinin aşılanmamış çocukları okullara almama yolunda attığı ilk adım olduğunu söyledi. Kararlara göre aşılanmamış çocukların, okul aşılama oranı yüzde 95'e ulaşana kadar bu okullara gitmesine izin verilmiyor.

Rockland bölge yetkilisi Ed Day'e göre, Green Meadow'da olduğu gibi okullarda kızamık vakaları tespit edilmese bile, yetkililer henüz aşılanmamış çocukların alışveriş merkezleri gibi diğer halka açık yerlerde kızamığa maruz kalabileceğinden ve ardından hastalığı kendi okullarına yayacaklarından endişe duyuyorlardı.

Yetkililer bu noktada, çoğu ultra-Ortodoks topluluklarda bulunan 60 okulun ve 6 bin öğrencinin yasaktan etkilendiğini söyledi. Öte yandan bölge yetkilileri, okulların yaklaşık yarısının gerekli aşılama oranına ulaştığını belirtti.

Mahkemeye yapılan şikayetlerde Rockland bölge yetkililerinin, çocukları evde kalmaya zorlayarak anayasal haklarını ihlal ettiği ifade ediliyor. Şikayetlerde, yasağın ayrıca çocukların eğitimini “büyük ölçüde aksattığı” ileri sürülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Green Meadow sözcüsü Vicki Larson, okulun aşılara karşı resmi bir tavrının olmadığını, ancak dini gerekçelerle aşılama ve bağışıklık artırma zorunluluğuna muafiyet veren New York eyalet yasalarına uyduğunu söyledi.

Larson okulun, bölgenin okula almama emrine uyduğunu ve Rockland bölge sağlık birimiyle çalıştığını söyledi. Okula dönmek için öğrenciler, kızamığa karşı bağışıklığını veya kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı yapıldığını kanıtlamak zorunda.

Larson, “Dışlanan öğrencilerimizi yasal yükümlülükleri yerine getirir getirmez okula almaya hazırız” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU